Krkobabić našao kupca za Železaru?


02. mart 2012. PRIVREDA – Novog vlasnika smederevske Železare traži i Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade Srbije. Ukrajinski Donjeckstil zainteresovan da preuzme Železaru u Smederevu.

Krkobabić je, piše Danas, tim povodom organizovao sastanak s visokom delegacijom jedne od najvećih ukrajinskih energetskih grupa i vodećih proizvođača uglja, koksa i čelika u regionu, na čelu sa generalnim direktorom.

Taj list piše, pozivajući se na sagovornika koji je dugo godina u poslovima vezanim za industriju čelika, da Donjeckstil, pored dve čeličane, ima vlastite rudnike uglja i proizvodnju koksa koja se meri milionima tona. Iz tih razloga, objašnjava on, cena čelika u toj ukrajinskoj čeličani niža je od smederevskog, a time i konkurentnija na tržištu.

Donjeckstil je po kapacitetu, u regionu, među pet vodećih proizvođača čelika. Preuzimanjem železare u Smederevu, ta kompanija bi ušla među Top – 3 i efikasnije iskoristila vlastite resurse – ugalj i rudu, jer su vodeći proizvođači uglja za koksovanje i koksa u čitavom regionu i među tri najveća u proizvodnji samog uglja.

Zanimljivo je da su predstavnici Donjeckstila ne tako davno hteli direktno od Ju es stila da otkupe železaru u Smederevu.

“Novi vlasnik jedine srpske železare biće ona kompanija koja ponudi najbolje uslove, a očito je da Donjeckstil te uslove ispunjava, jer pored vlastite proizvodnje čelika ima i rudnike uglja i proizvodnju koksa. Sa ta tri aduta u rukama ruske i ukrajinske kompanije su u prednosti u odnosu na ostalu konkurenciju”, navodi izvor lista Danas.

Takođe, potvrđuje da je Donjeckstil u prošloj godini ostvario nešto više od dve milijarde dolara prometa, dok je neto dobit u 2011. bila dvostruko veća nego u prethodnoj 2010. godini i da im je krajem prošle godine konzorcijum banaka – s Dojče bankom na čelu – odobrio kredit od bezmalo milijardu dolara.

Izvor: Danas