9. Memorijalni turnir „Želibor Mladenović – Žele“


14. novembar 2011. DRUŠTVO – Na starom strelištu u Smederevu, juče je održan je 9. Memorijalni turnir „Želibor Mladenović – Žele“ u čast Želibora Mladenovića Želeta, istaknutog i trofejnog smederevskog strelca i gimnastičara.
Na turniru je učestvovalo 11 ekipa iz Smedereva, Pančeva, Zrenjanina, Paraćina i Bora, ukupno 35 strelaca.
U prisustvu strelaca i porodice pok. Željka Mladenovića, turnir je otvorio prof. dr. Vladan Vukašinović, član sokolskog društva „Partizan“, Želetov kum, podsetivši na slavne dane i uspehe koje je ostvarivao ovaj veliki sportista, koji nas je, na žalost, prerano napustio. Sa mnogo ljubavi i sete Vlada Vukašinović je govorio o danima kada je Željko bio uzor mnogim smederevskim sportistima, a svi odreda su se divili Želetovoj upornosti i istrajnosti da trenira i postiže uspehe u različitim sportskim disciplinama.
U istoriju smederevskog sporta ušao je kao čovek koji je stvorio mnoge sportske uspehe. Za njegovo ime vezuju se mnogi sportski rezultati i uspesi, najpre u „Partizanu“, a zatim u streljačkom klubu „Smederevo“ i na kraju u streljačkom klubu „Heroj Srba – Bezbednost“.
Prvak Jugoslavije u gađanju malokalibarskom puškom postaje 1973. godine. Dve godine kasnije postaje prvak Srbije i Jugoslavije u gađanju iz serijske vazdušne i malokalibarske puške. Uspesi su se nizali. Sa streljačkim klubom „Heroj Srba-Bezbednost“ 1996. godine obara rekord u gađanju malokalibarskom puškom. Na republičkim i državnim prvenstvima učestvovao je 22 puta i uvek se vraćao sa medeljama. Dva puta je proglašen za sportistu godine.
Iako je na ovom turniru u prvom planu sećanje na izuzetnog čoveka i sportistu, najbolji u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji bili su nagrađeni.
U pojedinačnoj konkurenciji prvo mesto osvojio je Borivoje Provčin iz Streljačke družine „Smederevo“ sa 371 krugom, a njegov kolega iz ekipe Novica Petrović bio je na drugom mestu sa 366 krugova. Treće mesto osvojio je Goran Vranov iz borskog „Metalca“. Ekipno Smederevci su i sa pehom (treći član smederevske ekipe nije ispucao poslednju četvrtu seriju do kraja) uspeli da osvoje treće mesto sa ukupno 1043 kruga. Drugo mesto osvojio je „Metalac“ iz Bora, a prvo SD „Pančevo 1813“ sa ukupno 1077 krugova.
Svim dobitnicima nagrade je uručio Nikola Mladenović, Želiborov otac.
Sa ljubavlju, poštovanjem i željom da od zaborava otrgnu svog kolegu i prijatelja Želibora Mladenovića, turnir tradicionalno organizuju Streljačka družina „Smederevo“ i Streljački klub „Heroj Srba Bezbednost“.
Organizaciju turnira pomogli su Savez sportova Smedereva, Streljački savez opštine Smederevo, Meser Tehnogas a.d. Smederevo, Ju Es Stil Srbija, Zdravstveni centar „Sveti Luka“, JKP „Vodovod“, Planinarsko društvo „Čelik“ i kolege iz kluba i prijatelji pok. Želibora Mladenovića.
Sada je već sasvim izvesno da je ovo bilo poslednje takmičenje koje se održalo na starom strelištu u Smederevu, jer je gotovo izvestan prelazak smederevskih strelaca u novu streljanu u sportskoj dvorani Smederevo.