Manje pušača na radnim mestima


14. novembar 2011. DRUŠTVO – Zakon o pušenju se uglavnom poštuje, ocenjuju stručnjaci godinu dana nakon njegove primene.

Godinu dana od početka primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u Srbiji, stručnjaci ukazuju da se on uglavnom poštuje i da je na radnim mestima smanjen broj osoba koje su izložene duvanskom dimu sa 45 na 35 odsto.

Puna primena novog zakona o zabrani pušenja počela je 11. novembra prošle godine, kada su pušači gotovo „proterani” iz radnih prostora, obrazovnih, kulturnih i zdravstvenih ustanova, sportskih i tržnih centara i delimično iz restorana i kafića. Zabrana upotrebe duvana na svim javnim i radnim mestima, postavljanje odgovornih lica za kontrolu zloupotrebe ovog Zakona, ali I propisane kazne, smanjile su broj osoba koje su izložene duvanskom dimu, a povećale broj onih koji su ovog poroka rešili. Naime, kako stručnjaci tvrde, na osnovu istraživanja javnog mnjenja, vršenog pre šest meseci, pokazalo se da je za 10 odsto smanjen broj osoba koje su izložene duvanskom dimu na radnim mestima, u školama sa 44 na 22 odsto, a u kući prijatelja sa 83 na 76 odsto. To istraživanje je pokazalo I da skoro polovina ispitanika želi da ostavi duvan, a 60 odsto njih reklo je da im duvanski dim smeta u kući.

Podrška gradjana Srbije Zakonu o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, i dalje raste, pokazuju ova istraživanja. Značajan je I podatak Instituta za javno zdravlje Srbije koji kaže da je za 12 odsto smanjen broj mladih koji su probali cigarete.
Aktivan rad na edukaciji i brojne kampanje, seminari i konferencije koji su održani na ovu temu, značajno su podigle svest stanovništva od opasnosti duvanskog dima , jer je 88 odsto anketiranih svesno da je pušenje uzročnik teških i brojnih bolesti.
Više od 90 odsto smatra i da je duvanski dim štetan i za nepušače koji ga udišu , kao i da pušači treba da vode računa gde puše kako ne bi ugrozili zdravlje drugih.
Jedan od najvažnijih ciljeva primene ovog zakona bio je da se značajan broj osoba odvikne od pušenja ili smanji broj popušenih cigareta i time doprinese poboljšanju opšteg zdravlja stanovništva. Iako se ne zna sa sigurnošću koliki je broj stanovnika ostavio duvan, prema statistici, u periodu od 2000. do 2006. godine broj pušača smanjen je za skoro sedam osto, pa se očekuje da taj broj bude još veći zahvaljujući primeni zakona.

U nekim zemljama, na paklicama cigareta koriste se grafička upozorenja s fotografijama bolesti koje pušenje izaziva, a pojedini stručnjaci očekuju da ta praksa biti uvedena i u Srbiji.