Majke sa bebama u bolnici spavaju na stolicama


15. novembar 2011. DRUŠTVO – Majke sa bebama i decom na Dečjem odeljenju bolnice u Smederevu zbog nedostka kreveta spavaju na stolicama.

Odeljenje je trenutno puno zbog sezone gripa, a postoje samo tri kreveta za majke! Među majkama koje su sada na odeljenju je njih šest sa bebama – odnosno decom koja još nemaju ni godinu dana.

Te majke moraju da budu sa svojom decom u bolnici, ali nemaju gde da leže pa su za njih obezbeđene stolice na kojima i sede i spavaju!

“Primljena sam sa bebom od nepuna dva meseca na Dečje odeljenje i rekli su mi da nema dovoljno kreveta i da ću spavati na stolici dok budemo u bolnici. Uredno plaćam zdravstveno osiguranje i zaista nisam znala da je moguće da se ovako nešto dešava”, kaže jedna od majki.

Direktor smederevske bolnice Nenad Đorđević kaže da majke ne moraju da ostaju u bolnici sa decom, odnosno da je to uglavnom njihov izbor. Međutim, i sam priznaje da one koje imaju bebe moraju da budu uz njih, iako im nije obezbeđen adekvatan smeštaj.

“Prema ugovoru koji imamo sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje, predviđeno je da na Dečjem odeljenju bolnice bude tri kreveta za majke. Mi izlazimo u susret majkama koje žele tu da ostanu sa svojom decom i situacija je uglavnom normalna, ali desi se da budemo puni i da nemamo dovoljno kreveta za sve”, rekao je Đorđević.

Na pitanje na osnovu čega se propisuje broj kreveta, on je kazao da se određuje na osnovu broja stanovnika. Po njegovm rečima, ako ne postoje adekvatni uslovi, onda se određuje minimum broja kreveta, a u slučaju smederevske bolnice taj minimum je tri.

I sam priznaje da nije normalno da majke sa bebama spavaju na stolicama, ali dodaje da je takav propis.

On kaže da je jedan od ključnih problema taj što u arhitektonskom smislu ne postoji mogućnost da se Dečje odeljenje proširi.

autor: Mirjana Pantić
izvor: Novi magazin