Zovu 192 i zbog TV upravljača


14. april 2015. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Da policajcima u Smederevu dani ne budu nimalo laki, ali ni dosadni “trude” se njihovi sugrađani sa sve učestalijim prijavama koje liče na prvoaprilske šale. Nevolja je što, koliko god besmisleni pozivi bili, “plavci” na njih moraju da reaguju.

Hoću da prijavim supruga! Pravi mnogo buke dok pere sudove, a i gleda televiziju kad meni ne odgovara. Molim da reagujete! Ovako je glasila samo jedna od prijava koje je policija u Smederevu primila od početka godine.

Trošenje vremena i resursa na ovakve intervencije nije beznačajno, a prijava ima za nevericu. Policija je pozivana i zbog ukradenog sportskog tiketa sa stola u kladionici, prosipanja pepela iz “smederevca” po dvorištu, svađa oko ključeva od automobila, seče drveća na umišljenoj komšijskoj međi. Organi reda pozivaju se zbog često apsurdnih i neverovatnih porodičnih nesuglasica.

– Sin gastarbajter prijavio je oca jer je, po dolasku iz inostranstva na odmor kući, u svojoj sobi zatekao džakove sa brašnom. Kada je upitao oca zašto su džakovi u sobi, on mu je odgovorio da ih je smestio tu jer u podrumu ima miševa – navodi jedan od primera Saša Nikolić, portparol PU Smederevo.

Portparol dalje nabraja kako je otac prijavio sina jer mu ne dozvoljava da se kupa, baba unuku jer ju je polila vodom, sin oca jer mu je isključio struju zbog glasne muzike, kćerka oca jer joj ne dozvoljava da se vrati bivšem suprugu. Jedna žena pozvala je policiju i prijavila snaju tvrdeći da joj je ukrala tri peškira, suknju i nekoliko marama.

Policija je prošlog meseca bila mirovna misija između brata i sestre, dobro zašlih u četvrtu deceniju života, koji su se posvađali oko toga čiji je red za gledanje televizije.

– Na svaku prijavu, preuzetu lično u prostorijama PU ili telefonom, policija je obavezna da se odazove. Patrola izlazi na teren, pravi zapisnik, pozove dežurnog tužioca koji se izjašnjava da li u slučaju ima elemenata nekog krivičnog dela ili ne – kaže Saša Nikolić, koji napominje da po proceduri policajci uvek moraju da provere da li građani imaju oružje.

Gotovo svakodnevno policajci, pored posla na rasvetljavanju teških krivičnih dela, moraju da se zamajavaju čudnim sporovima.

– Žena je prijavila da njenu ćerku, staru devet godina, maltretira rođaka jer joj je dete pustilo kokoške iz dvorišta. Čovek je prijavio da je ispred kapije našao žuti prašak, optuživši komšiju da mu pravi vradžbine, kaže portparol Policijske uprave.

Zbog zapostavljanja jedan deka pozvao je 192 i požalio se kako mu sin ne dozvoljava da vidi unučiće, da ga ne posećuju i ne pitaju za zdravlje. Komšijske ujdurme su česte. Tako je čovek prijavio komšiju tvrdeći da mu plavi podrum uvek kada pere automobil u dvorištu. Policija je, naravno, otišla na mesto “sukoba”, i utvrdila da je zakonima gravitacije i čistom logikom prijava neodrživa jer je “poplavljena” kuća na uzvišenju, što je policajac u zapisniku objasnio rečima: “Nije moguće da voda pravi putanju uvis i uzvodno, i ulazi u podrum kod komšije”.

Radnik Železare prijavio je direktora navodeći da je doživeo stres jer ga je šef “saslušavao” i maltretirao nakon što mu se mejlom obratio i zatražio da radnicima za topli obrok omogući posnu hranu u toku posta. Radnik EPS-a pozvao je policiju jer mu je vlasnik brojila uzeo ključeve službenog vozila i bacio ih na ulicu.

Prijave jednako podnose i muškarci i žene, ljudi iz sela i grada, mladi i stari. Jedna Smederevka prijavila je prošlog meseca nevenčanog supruga jer je zapostavlja. Žena je htela da razgovara, ali je muž legao da spava, pa ga je probudila, a on se bunovan izvikao na nju. Dolaskom policije, htela je samo da pridobije pažnju muža.