“Železara ucenjuje 24 dobavljača”


16. april 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencije Beta, Tanjug – Železara Smederevo uslovila je 24 domaće firme, dobavljače te fabrike, da daju robu po 15 do 20 odsto nižim cenama nego što su tržišne, kaže Dragan Jovanović.

“Sa ovakvim načinom vi bilo kakvu firmu možete da prevedete u plus. Tamo je došao 21 inostrani menadžer i krenuli su odmah da češljaju firme dobavljače”, izjavio je poslanik Nove Srbije Dragan Jovanović u delu sednice Skupštine Srbije, u kojem poslanici imaju pravo da od predstavnika vlasti zatraže određene informacije.

Jovanović je poslanicima pokazao cirkularno pismo iz smederevske Železare tim firmama, a u kojima im je “postavljen ultimatum kojim su primorani da daju robu po od 15 do 20 odsto nižim cenama nego što su tržišne”.

On je pitao šta će država uraditi da zaštiti domaće proizvođače i firme koje su dobavljači smederevske Železare, kao i kolike su plate stranim menadžerima u toj firmi.

Smederevska čeličana bila je tema i za demokratu Borislava Stefanovića, koji je Vladu Srbije upitao zašto ne imenuje inostrani menadžment i u drugim firmama po Srbiji, te zašto su druga srpska preduzeća diskriminisana u odnosu na Železaru.

Vlada Srbija potpisala je 21. marta sa holandskim HPK inženjeringom ugovor o upravljanju Železarom Smederevo. Čelni ljudi HPK inženjeringa su Džon Gudiš, nekadašnji izvršni direktor američke kompanije Ju-Es stil koja je do 2012. bila vlasnik Železare i slovački biznismen Petar Karamaš.

Vlada Srbije je odlučila da agažuje spoljni menadžerski tim pošto su u februaru propali pregovori o strateškom partnerstvu sa američkim Esmarkom, o preuzimanju 80,01 odsto kapitala Železare u vlaništvu države.

Usluge menadžerskog tima koštaće 340.000 dolara, rečeno je ranije, a poslovanje Železare Smederevo do sada je Vladu Srbije koštalo imedju 10 i 12 miliona evra mesečno.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.