Železara Smederevo ulazi u novi eksperiment


01. mart 2013. PRIVREDA – Predstavljajući svoj “Plan B”, ministar finansija Mlađan Dinkić je najavio da će u Železari Smederevo u ponedeljak započeti procedura paljenja visoke peći koja je od leta prošle godine bila na tihom hodu. Tako će, prema Dinkićevom planu, doći do oživljavanja smederevske železare sa ciljem da visoka peć u u aprilu postane funkcionalna kako bi se 5.300 radnika te firme vratilo na posao. Problem bi, međutim, mogao da bude u sitnici koju je Dinkić prevideo, da problem Železare ni do sada nisu bili njeni proizvodni kapaciteti, već nekonkurentnost i odsustvo tržišta za plasman njenih proizvoda

U pokušaju da uradi ono što čak nije pošlo za rukom ni kompaniji US Steel, Dinkić je izrazio uverenje da će biti potrebno da se zaposli još 200-300 radnika. Novac za Železaru, koji je bio predviđen za plate, preusmeriće država u proizvodnju kako bi radnici “sami zaradili svoje plate”.

Dinkić je, posle sastanka sa rukovodstvom i sindikatima čeličane, rekao da su u pripremi i druge pogodnosti za železaru, da će od ponedeljka početi aktivnosti na pokretanju jedne visoke peći, za šta će biti korišćen novac koji se sada daje za isplatu radnika koji su na prinudnim odmorima. On je ukazao i da će već od ponedeljka, 4. marta, početi pregovori sa dobavljačima sirovina, kako bi Železara pod povoljnim uslovima dobila sirovine koje bi plaćala odloženo, nakon prodaje finalnih proizvoda.

Dinkić je rekao da se razmišlja o dodatnom ulaganju, i otvaranju novih proizvodnih linija koje bi proizvodile limove za autoindustriju, kao što je na primer Fijatova fabrika u Kragujevcu. Jedan deo sredstva za pokretanje proizvodnje u “Železari Smederevo”, kako je istakao ministar, obezbeđen je od već prodatih proizvoda i taj novac, koji već postoji, biće uložen u obrtna sredstva.

On je dodao da je ponuđeno sindikatima da radnici dobijaju 80 odsto zarade, kao i da će država preko Fonda za razvoj dati garanciju kako bi banke mogle da daju sredstva Železari. Dinkić je rekao da je plan pokretanja proizvodnje u “Železari Smederevo” predstavio državnom vrhu – predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i vicepremijeru Aleksandru Vučiću, i da je dobio njihovu podršku.

On je napomenuo da kada železara ne radi to košta 140 miliona dolara, a da je potrebno 165 miliona dolara da se pokrene. “Svim zainteresovanima za strateško partnerstvo vrata će biti otvorena bez ikakvih tendera i formalnosti”, poručio je on, i dodao da su se već javile neke kompanije kao italijanski Duferko, Donjeckstil iz Ukrajine i neke ruske kompanije.

“Kada su neke kompanije čule da je tender neuspeo krenule su da šalju pisma sa predlozima za tehničko-poslovnu kooperaciju, a i predsednik Nikolić me je obavestio da se interesuje jedna ruska kompanija”, naveo je Dinkić. On je istakao da se pokretanjem proizvodnje otvara mogućnost za nalaženje strateškog partnera, kao i da su država i železara zainteresovani za bilo koji vid saradnje.

Dinkić, međutim, nije odgovorio na ključno pitanje zbog kojeg je Železara prošlog leta i prestala sa radom – na kojem će tržištu biti plasirani njeni proizvodi? Ako to nije pošlo za rukom kompaniji US Steel, koja je među vodećim gigantima u toj oblasti u svetu, ako je to bio ključni razlog za propast tendera za prodaju Železare, kako će to poći za rukom Mlađanu Dinkiću? U slučaju izostanka odgovora na ovo pitanje, slučaj Železare Smederevo mogao bi građane Srbije da košta dodatnih nekoliko stotina miliona evra godišnje.

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da nije dobra odluka Vlade Srbije da se od naredne nedelje pusti u rad visoka peć u Železari Smederevo, jer će to samo stvoriti nove troškove i u krajnjem bilansu nove gubitke.

“Odluka da se ponovo pusti u rad velika peć u smederevskoj železari znači krenuti ‘grlom u jagode’, jer ne znamo koliko i po kojoj ceni će moći da se prodaju limovi, a čija je cena u odnosu na onu kada je otišao US Steel i do 20 odsto niža”, rekao je on u izjavi za agenciju Beta.

Prema rečima Kovačevića, u poslednjoj godini rada u Železari, US Steel je imao i do pola miliona dnevno gubitke, a ponovnim puštanjem u rad ti gubici će biti i veći.

“Da smo samo ostali na plaćanju 5.000 radnika sa 60 odsto to bi bilo nekih tri miliona evra mesečno i to bi bilo mnogo razumnije”, dodao je on.

Kovačević je naglasio i da će odlukom o puštanju u rad visoke peći i pravljenjem novih gubitaka, biti još teže naći strateškog partnera za Železaru Smederevo.

“Kod nas, nažalost, nema transparentnog rada i mi ne znamo šta Vlada radi. Vlada olako troši pare poreskih obveznika i ovo je jedan od takvih primera”, upozorio je Kovačević.

Izvor: e-novine.com