Železara: Sindikati traže da vlada obezbedi proizvodnju


27. jun 2012. PRIVREDA – Železara Smederevo potvrdila je da će u prvoj polovini jula, zbog nedostatka sirovina, rad i druge visoke peći prebaciti na režim „tihog hoda“ što znači da će proizvodnja u tom gigantu biti zaustavljena, kako se nadaju, privremeno, najkasnije do jeseni. U zvaničnom saopštenju navodi se da je rukovodstvo Železare tu odluku donelo zbog potrebe da se promeni sistem finansiranja.

– U ovom momentu ne možemo proceniti koliko dugo ćemo ostati na tom režimu rada, odnosno kada ćemo imati dovoljno sirovina da pokrenemo i obezbedimo kontinuirani rad visoke peći. Naša su očekivanja da se to dogodi najkasnije krajem septembra, do kada bi trebalo da bude poznato da li ćemo imati strateškog partnera ili ćemo, ukoliko tender za strateškog partnera ne bude uspešan, uspostaviti dugoročno komercijalno partnerstvo – navodi se u zvaničnom saopštenju Železare i dodaje da u toj kompaniji veruju kako će se „steći uslovi da se najkasnije krajem septembra nastavi sa proizvodnjom, čime bi se obezbedilo snabdevanje domaćih potrošača, veći obim izvoza i socijalna sigurnost zaposlenih“.

Odluka menadžmenta o zaustavljanju proizvodnje očekivana je i logična, jer je železara davno izgubila tržište. Smanjenu tražnju u Evropi pokrivaju druge čeličane, a domaća metalska industrija, koja je bila glavni potrošač, pod pritiskom sankcija iz 90-ih i privatizacije iz 2000., više gotovo da ne postoji. Takva situacija najviše brine 5.500 zaposlenih, ali i čitav grad koji je privredom oslonjen na nju. Zbog toga je juče održan sastanak reprezentativnih sindikata, koji su saopštili da „odbijaju mogućnost da visoka peć u toj fabrici prekine sa radom, odnosno da se dovede u pitanje rad tog preduzeća“, a od vlade zatražili da hitno formira koordinaciono telo koje će se baviti privatizacijom i nesmetanim radom železare. Oni traže i da u rad tog tela budu uključeni predsednici tri reprezentativna sindikata u toj fabrici a to su Samostalni sindikat, Nezavisni sindikat Železare i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata.

– Na sastanku smo dali punu podršku naporima poslovodstva fabrike i sindikata da se sačuva železara, obezbede svi potrebni uslovi za njen rad i sačuvaju radna mesta i socijalna sigurnost u skladu sa odredbama iz kolektivnog ugovora koji je sačinjen u vreme dok je vlasnik železare bila američka kompanija Ju es stil – objašnjava za Danas Dragan Ž. Milovanović, predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u Železari Smederevo. On ističe da su sindikalci zatražili sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije na kojem će se razgovarati o problemima sa kojima se fabrika trenutno suočava. U slučaju da Vlada Srbije ne preduzme ništa po pitanju rešavanja kompleksne situacije u kojem se nalazi preduzeće, sindikati su spremni da primene sve metode sindikalne borbe i prava koja imaju kako bi zaštitili svoje i vitalne interese fabrike u kojoj rade, zaključio je Milovanović.

Izvor: Danas