Železara: Radnici željno čekaju Amerikance


18. oktobar 2014. PRIVREDA – Izvor: Večernje novosti – Najozbiljniji kandidat za preuzimanje Železare Smederevo je “Esmark stil grupa” koja državi nudi strateško partnerstvo. Ponuda američkog partnera je na stolu Vlade Srbije, i odluka o njoj bi trebalo da se donese uskoro, a najkasnije do kraja godine, saznaju “Novosti”. Kamen sa srca pao je radnicima nakon što im je premijer Aleksandar Vučić nedavno saopštio da država stoji uz fabriku i da ona neće biti zatvorena, što bi značilo ekonomsku eutanaziju za čitav grad. Premijer je, takođe, odgovorio na drugo najosetljivije pitanje – rekavši da neće biti otpuštanja.

– Radnici su prezadovoljni dobrom vestima – kaže Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Železare Smederevo. Premijer je obećao da niko neće ostati bez posla, kao i da će fabrika raditi jer je potrebna Srbiji za razvoj metalskih kapaciteta, napominje Gujaničić.

Sindikati nisu upoznati o detaljima pregovora države i partnera, ali Gujaničić navodi da ovde priželjkuju partnera kakav je bio “Ju-Es stil”. Ta želja mogla bi i da im se ostvari, jer su, i prema rečima predsednika Vlade, pregovori sa američkom “Esmark grupom” otišli veoma daleko.

– Zaposleni su spremni da odgovore na sve zahteve strateškog partnera, u punoj su radnoj kondiciji, kvalifikovani i ništa manje kvalitetni od radnika evropskih čeličana – kaže predsednik Nezavisnog sindikata metalaca.

“Esmark”, koji od maja pregovara sa državom, nema nameru da kupi fabriku, već nudi partnerstvo državi. Do sada su stigle čak tri ponude. Poslednja ponuda sada čeka odgovor Radne grupe za Železaru i Vlade.

Amerikanci su ponudili ostvarljiv biznis-plan za prvih 36 meseci. Oni planiraju rad obe visoke peći. Prema planu, druga visoka peć, koja je ugašena još pre dve i po godine, mogla bi da se pokrene u roku od šest meseci od preuzimanja čeličane. Otpuštanja neće biti.