Železara polako posustaje


18. jun 2013. PRIVREDA – Dva meseca nakon pompeznog vraćanja u život „Železare Smederevo”, srpska ekonomska „žila kucavica” ponovo posustaje. Visoka peć ne radi više punom parom, kako je krenula u aprilu. Naprotiv. Dva dana u nedelji je na „ tihom hodu”, a pet radi. Razloga ima više. Pretpostavlja se da najveći problem leži u parama. Već neko vreme nema dovoljno priliva za nabavku sirovina, pa ruda sve ređe stiže, tvrdi „ Politikin” izvor u ovoj fabrici. Drugi razlog za dvodnevni „ tihi hod” je sama visoka peć. Naš izvor kaže da postoje izvesni tehnički problemi zbog kojih su pećari na velikom oprezu.

„Tačno je da peć ne radi sedam dana u nedelji. Obavlja se planirana profilaksa, odnosno provera stanja mašina zbog malog kapaciteta s kojim radi. Veliki problem stvara tzv. plašt na konusu, jer je star i održavaju ga u životu dok ne stigne nov. Ovaj deo je vrlo važan za rad peći. To je jedan od razloga, a ne tvrdim da tome ne doprinosi i usporen tempo dopremanja sirovina. Moguće je. Sada radimo selektivno, kako pristiže ruda, a to je za ovu železaru nedovoljno. Ona ima mnogo veće kapacitete”, kaže za „Politiku” Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca.

Njegov sindikalni kolega iz „ Sloge”, Željko Veselinović, smatra da će „Železara” zbog zamene konusa morati da stane u septembru ili oktobru. Radiće se minimalno, uz oprez do tada, a kada stigne deo mora da se obustavi proizvodnja, jer je njegova zamena veliki i kompleksan posao, kaže Veselinović. On dalje tvrdi da je „Železara” sada primorana da proizvodi limove velikih dimenzija koje niko neće da radi, jer uništavaju opremu.

Da „ruže ne cvetaju” u smederevskoj železari, potvrdili su nam i pojedini radnici.

„Sirovine stižu na kašičicu. Tako i radimo. Ovo ne liči na ozbiljnu proizvodnju, a šta će biti sa nama, to niko ne zna. Jeste da je bolje od toga da ne radimo uopšte, ali ni ovako ne može dugo”, smatra radnik sa Visoke peći.

Fabrika ima i problem sa naplatom prodatih proizvoda. Za većinu otpremljenih limova još nije došao trenutak plaćanja, a treba nabaviti nove sirovine. Nezvanično, na pomolu je još jedan kredit. Upućeni kažu „da će uskoro pola fabrike biti pod hipotekom”.

Loše je da se diže kredit za sirovine i plate u vreme kada se štedi na svim nivoima. Sve je to na silu i biće sve teže. Pitanje je šta će biti 2014. kada država ukida subvencije gubitašima. „Železara” ima samo dve opcije – da prodaju fabriku, makar finalnu proizvodnju, ili da se uloži 150 miliona dolara za galvanizaciju, što je najbolje rešenje, kaže lider sindikata „Sloga”, Željko Veselinović.

Uprkos svemu, rukovodstvo prima nove radnike. U javnosti se, upravo od Veselinovića, moglo čuti da to nisu samo proizvodni radnici, već da se u fabrici povremeno pojavljuju nova lica za koja se ne zna ni gde, ni šta rade.

„Prema informacijama koje dobijam direktno od radnika, u pogonima još nema novih radnika, a u administraciji neke nove face dolaze na posao. Po kom osnovu, gde i šta rade, ne znam”, potvrđuje Veselinović.

Mileta Gujaničić kaže da će njegov sindikat ispratiti konkurs i insistirati da se on ispoštuje.

„Do sada je na razgovoru za posao bilo između 40 i 50 inženjera. Takođe znam i za grupu od 25 hemijskih tehničara za pet radnih mesta u kontroli kvaliteta. Niko još nije primljen na posao, po konkursu, a šta se radi preko ministarstva, ja to ne znam za sada”, tvrdi Gujaničić.

Izvor: Politika