Železara ima firmu u firmi


29. maj 2016. PRIVREDA – Izvor: Politika – Poslednji formalni korak u preuzimanju Železare Smederevo načinjen je u četvrtak kada je Komisije za zaštitu konkurencije dala zeleno kineskom „Hestilu” za sticanje kontrole nad srpskom čeličanom. Istovremeno, Kinezi su stekli i polovinu udela u kapitalu preduzeća „Serbijan rol servis kompani” (SRSC) za obradu i prevlačenje metala, dok će druga polovina ostati u rukama jednog od osnivača, kanadske kompanije „Kurt holding limitid”.

Ko je i šta radi „Serbijan rol servis kompani” za koju se nije ni znalo da postoji?

Pravo objašnjenje moglo bi da glasi „firma u firmi”. Osnovana je pred kraj 2007, kada su Amerikanci, tadašnje gazde železare, u Smederevo doveli partnera iz Kanade. Tako je nastalo zasebno, mešovito privredno društvo čiji su osnivači bili kanadski „Kort holding limitid” sa sedištem u Ontariju i američka kompanija „Ju-es stil”.

Suvlasnici su za tri godine u železari unutar Hladne valjaonice izgradili proizvodni pogon za obradu valjaka na oko 1.300 kvadrata, u koji su uložili više od pet miliona dolara. Zanimljivo je da je pogon u rad pušten u maju 2011, a posle samo osam meseci „Ju-es stil” je napustio Smederevo. Za onaj jedan dolar, Srbija je od Amerikanaca „otkupila” i polovinu novog pogona, odnosno 50 odsto udela u vlasništvu „Serbijan rol servis kompani” čiji je suvlasnik „Železara Smederevo” praktično bila do prekjuče. U ruke Kineza, nakon potvrde Komisije za zaštitu konkurencije, odlazi i pogon u Hladnoj valjaonici, nad kojim će imati neposrednu zajedničku kontrolu sa drugim članom društva.

Veruje se da će „Hestil” nastaviti, pa čak i unaprediti saradnju sa kanadskim suvlasnikom Filipom Kortom, prvim čovekom „Kort holding limitid”. U prilog tome govori i podatak da je „Serbijan rol servis kompani” i njegov pogon, jedino što u Smederevu Kinezi zatiču „ u plusu”. Zanimljiv je podatak da je SRSC sve vreme pozitivno poslovao, dok je istovremeno srpska čeličana nizala enormne gubitke. Broj zaposlenih u ovoj mešovitoj firmi porastao je sa šest na jedanaest radnika.

Osnovna proizvodna delatnost pogona SRSC jeste obrada radnih valjaka – brušenjem i tvrdim hromiranjem. Osim za potrebe Hladne valjaonice u Smederevu, u startu je napravljen sa dovoljno slobodnih kapaciteta za pružanje usluga drugim potencijalnim klijentima, pre svega iz industrije obojenih metala, ali i drugih srodnih grana.

„Serbijan rol servis kompani” trenutno ima četiri zakonska zastupnika koji su ujedno i direktori sa identičnim ovlašćenjima: Kanađanin Filip Kort, čelnik „Kort holding limitid”, Francuz Žan Kristof Havijer Dešamp, zatim prvi direktor „Ju-es stila Srbija” Tomas Keli i Vladimir Gudović, direktor Hladne valjaonice u „Železari Smederevo”. Među ostalim zakonskim zastupnicima našlo se ime Bobana Rajkovića, sa istim ovlašćenjima kao četvorice direktora. Svi oni mogli su da zastupaju društvo pojedinačno do iznosa od dvadeset hiljada evra, a preko toga samo uz potpis bar još jednog zastupnika. Takođe, pojedinačno mogli su da vrše plaćanja u ime i za račun firme do deset hiljada evra, a za veće transakcije bio im je potreban i potpis bar još jednog od ostalih direktora.

U APR- u je u oktobru prošle godine zabeležena promena jednog od direktora – na mesto Bratislava Stojkovića, došao je Tomas Keli. Stojković je bio menadžer završne proizvodnje, pa je nakon dolaska HPK smenjen i sada je na čelu tzv. Pouzdanog održavanja u železari. Keli se na poziv Slovaka prošle godine vratio u Smederevo u paketu sa Džonom Gudišem.

U narednom periodu očekuju se promene, kako vlasničke strukture, tako i zastupnika u „Serbijan rol servis kompani”.

Inače, u ugovoru o prodaji „Železare Smederevo” „Hestilu”, Kinezi su precizirali da se „Kort holding limited” mora odreći prava preče kupovine nad udelima u „Serbijan rol servis kompani” uz garancije „Železare Smederevo”, kao i da se očekuje ostavka Tomasa Kelija. Novi osnivački akt SRSC stupiće na snagu upisom „Hestila” kao vlasnika polovine akcija.