Železara i kineska kompanija potpisuju memorandum o razumevanju


22. novembar 2015. PRIVREDA – Izvor: RTS – Bojan Bojković, član Nadzornog odbora Železare i član Radne grupe za pregovore sa strateškim partnerom, rekao za RTS da će “Železara Smederevo” 26. novembra potpisati memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom “Hebei ajron end stil”.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Bojan Bojković je rekao da će poseta premijera Vučića Kini biti velika stvar za Železaru.

“Dvadeset i šestog novembra će premijer prisustvovati potpisivanju memoranduma o razumevanju sa kineskom kompanijom ‘Hebei ajron end stil'”, napomenuo je Bojković.

Prema njegovim rečima, memorandum ne može da sadrži tačne stvari s obzirom na to da mogu svi da se kasnije prijave na tender.

“Cilj Vlade i Železare je da se zaposle svi, da se prave poluproizvodi i finalni proizvodi”, naglasio je Bojković.

Napomenuo je da je svojevremeno “Železara Smederevo” sa tri puta manjom proizvodnjom imala 14.000 zaposlenih.

“Napravljena je studija koja navodi da za rad jedne visoke peći treba 5.000 zaposlenih. Tako da Železara nema višak zaposlenih, i kineski parner je to prepoznao”, istakao je Vojković.

Kako je rekao, zaokruživanjem proizvodnje i uvođenjem novih tehnologija rešio bi se višedecenijski problem u Železari.

“Sada imamo katastrofalno stanje, tona čelika pala je na 150 dolara. Kada prodajete i proizvodite proizvode koji su skupi i ne zarađujete višak novca, to je neizdrživo”, naglasio je Bojković.

Prema njegovim rečima, kineski partner je u takvoj tržišnoj situaciji primetio da Železara ima dobru geografsku poziciju, tehničko-tehnološki je u savršenom stanju, a radnci su visoko obučeni.

“Imali smo sedam pregovora, oni detaljno rade analize. Mnogo stručnjaka dolazi. Imaju veliki broj stručnjaka za svaki segment. Očekujemo da se ta analiza završi do kraja godine ili početkom januara”, istakao je član Nadzornog odbora Železare.

Bojković je naveo da posle toga slede pregovori od nekoliko nedelja, a za sada se na tenderu očekuje zainteresovanost samo “Hebei ajron end stil”.

“Očekujemo da se sve završi polovinom godine”, zaključio je Bojković.