Železara bira gazdu


06. april 2012. PRIVREDA – Tender za strateškog partnera za Železaru Smederevo, Vlada će raspisati tokom sledeće nedelje. Pokazaće se da je odluka države da stane iza ove čeličane bila opravdana i isplativa. Očekujem da ćemo u kratkom roku pronaći partnera, a bilo bi dobro da on ima svoju koksaru, jer će tako Železara biti konkurentnija na tržištu – rekao je u četvrtak predsednik Srbije Boris Tadić, posle obilaska pogona tople valjaonice u Železari.

Predsednik je naglasio da bi bilo dobro da strateški partner obezbedi proces galvanizacije kako bi limovi koje proizvodi Železara mogli da se ugrađuju u karoserije automobila, koji se proizvode u Srbiji.

– Železara je strateško preduzeće jer na sebi drži čitav metalski kompleks – naglasio je predsednik Tadić. – Ona plasira veliki procenat svojih proizvoda na tržište Srbije, ali i od nje zavise mnoge druge domaće firme.

Upravo zato država mora da pomogne železari i da ima strategiju razvoja metalske industrije. Nije slučajno kompanija “Danijeli” došla u Srbiju. To je zato što Srbija ima razvijenu metalsku industriju i zato što imamo strategiju.

Upravo zato je država stala iza železare.

Prema rečima Ivana Miloševića, direktora smederevske čeličane, zahvaljujući finansijskoj injekciji Vlade Srbije, ova kompanija je nastavila da radi i uspela da obezbedi kontinuitet proizvodnje.

– Saradnja sa starim partnerima je nastavljena, a prošle nedelje smo potpisali nekoliko važnih ugovora za italijansko i tursko tržište – rekao je Milošević.

– Veoma je važno da nastavimo da radimo ovim tempom. Sve što smo do sada uspeli da uradimo, uspeli smo zahvaljujući pomoći države.

Izvor: novosti. rs