Zbog propusta zamenjena cela matična služba


28. januar 2017. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Četiri od šest službenica matične službe Grada Smedereva dobile su otkaz zbog nesavesnog rada. Niko iz lokalne samouprave se ne oglašava, a slučaj istražuje i policija, saznaju “Novosti”.

Posle disciplinskog postupka, komisija Gradske uprave utvrdila je da je jedna radnica podnela zahtev za prestanak radnog odnosa, jer je ispunjavala uslove za penziju, pa je protiv nje postupak obustavljen, a protiv jedne postupak izdvojen.

Komisija je utvrdila da su matičarke učinile teže povrede radne dužnosti. U rešenjima piše da u nekim slučajevima matičarke nisu sprovele upis u prvi primerak matične knjige rođenih i umrlih, i nisu sačinile kopije izdatih izvoda za inostranstvo. Nije u potpunosti vođena evidencija matičnih knjiga namenjenih inostranstvu, a za pojedine izvode, nema dokaza o uplati taksa.

Iako se nije dogodilo da u nekom gradu gotovo čitava služba izgubi posao, niko od nadležnih u lokalnoj samoupravi nije se oglasio. Posao su, kako saznajemo, preuzeli matičari koji su radili u selima. Matičarke su angažovale pravne zastupnike, koji tvrde da rešenja o prestanku radnog odnosa nisu zakonita.

– Disciplinski postupak nije zakonito vođen. Nezakonito su prikupljeni dokazi, nema elemenata za povredu radnih obaveza, a nema ni umišljaja, ni svesnog nehata – kaže zastupnik matičarki Petar Petrov.

Advokat ukazuje da je pribavljanje činjenica povereno matičarima koju nisu imali ovlašćenja za matično područje Smedereva. Njima je, tvrdi Petrov, resorno ministarstvo ovlašćenje dalo naknadno, sa retroaktivnim dejstvom.

– Komisija je prikupljala podatke, kako tvrde, po nalogu MUP, a iskoristili su ih kao dokaze za disciplinski postupak i otkaze, što nije po zakonu – kaže advokat Mirjana Filipović, zastupnik matičarki. Radnice su se žalile na rešenja o otkazu.

O žalbama će odlučivata gradska žalbena komisija. Da li će osim disciplinske odgovornosti, uslediti i krivične prijave, znaće se kada se istraga okonča.

Disciplinska prijava podneta je krajem oktobra prošle godine, a postupak je završen 11. januara, kada su uručeni otkazi.

– Za to vreme, službenice su bile na bolovanju, sa dijagnozama neuropsihijatra jer su psihički maltretirane, zbog čega je sudu podneta tužba za mobing – navodi advokatica Filipović.

Piše: J. Ilić