Zbog krađe struje gubitak preko 200 miliona dinara godišnje


07. februar 2015. HRONIKA – Izvor: Smederevske novine – „Elektormorava“ Smederevo najavljuje da će ubuduće najmanje jednom nedeljno sprovoditi akcije masovne kontrole otkrivanja krađe struje, s obzirom na to da je u decembru prošle godine zabeležen gubitak od 28 procenata u isporuci električne energije, saopšteno je u ovom preduzeću.

-Deo je nastao usled tehničkih nedostataka sistema, ali je analizom i procenom utvrđeno da je najveći deo gubitaka, čak 18 odsto, nastao kao posledica neovlašćene potrošnje, odnosno krađe struje. Pošto nemamo dovoljan broj elektromontera, na kolegijumu privrednog društva je doneta odluka da sve snage budu usmerene u Smederevo. U masovnim kontrolama učestvuju i ekipe iz Kragujevca, Požarevca, Smederevske Palanke, Velike Plane, Beograda i Pančeva, a sve u cilju da se stane na kraj krađi i ispoštuju kupci koji redovno izmiruju svoje obaveze – kaže Milan Rajić, direktor smederevske „Elektromorave“.
Do sada je u Smederevu sprovedeno pet akcija masovnih i mešovitih kontrola, koje podrzumevaju rad oko 30-ak ekipa na terenu. Do bliže identifikacije kupaca za koje se sumnja da imaju neipsravan merni uređaj ili su nelegalno priključeni na sistem dolazi se, objašnjavaju u EPS-u, nizom mera koje se preduzimaju nakon analize protoka struje po trafo-stanicama.
-Samo u januaru je, prilikom kontrole 1.275 kupaca, otkriveno 109 krađa struje. To je, na osnovu dosadašnje obrađene dokumentacije, oko 13 miliona dinara, odnosno oko 1 milion kilovata potrošene struje – navodi Nikola Milosavljević, direktor Centra za kontrolu i smanjenje gubitaka privrednog društva „Centar“ iz Kragujevca, u okviru kojeg posluje smederevska „Elektromorava“.
On upozorava da je, prema novoj zakonskoj regulativi, nelegalno priključenje na sistem krivično delo.
-Veliki je problem što nakon izvršenih obustava isporuke električne energije, kupci samoinicijativno angažuju treća lica da ih ponovo priključe na sistem. To se tretira kao neovlašćena potrošnja. Razlika između obustave i isključenja je u tome što isključenje podrazumeva demontažu mernog mesta, a to za sobom povlači krivičnu prijavu, obračun za neovlašćenu potrošnju, odjavljivanje kupca iz sistema. Da bi se ponovo priključio na elektroenergetski sistem, kupac mora da dođe da podnese zahtev za odobrenje kao da nikada nije bio na mreži, što za posledicu ima i dodatne troškove – objašnjava Milosavljević.

Prošle godine je u Smederevu, Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani otkriveno oko 600 slučajeva krađa struje, zbog čega je do sada podneto oko 300 krivičnih prijava.
-Krivične prijave se podnose bez izuzetka, ali sukcesivno, one ne zastarevaju. Povlašćenih nema, to odgovorno tvrdim. Postoje lica protiv kojih smo podneli preko 20 krivičnih prijava, procesi protiv njih nisu završeni, a oni i dalje ponavljaju delo – ističe Milan Rajić, dirktor smederevske „Elektromorave“.
Navodi da su gubici od krađa struje, na godišnjem nivou, samo za grad Smederevo, preko 200 miliona dinara.
-To znači da je nama godišnje ukradeno 200 terenskih vozila tipa „Lada niva“ –objašnjava Rajić.
Među nelegalno priključenima uglavnom su fizička lica, dok je 10 odsto krađa struje otkriveno kod pravnih lica, uglavnom u ugostiteljskim objektima i pekarama.