Završna reč na suđenju za nelegalne penzije


16. novembar 2011. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – U smederevskom višem sudu je, u predmetu nelegalnih invalidskih penzija, zamenik Višeg javnog tužioca Branislav Lazović počeo završnu reč.
Lazović je govorio više od tri časa navodeći primere svedoka koji terete Goricu Petković da je uzimala po 1.500 evra po osiguraniku.

Suđenje pravnici Gorici Petković, referentu u smederevskoj filijali Republičkog fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) u predmetu nelegalnih invalidskih penzija, posle šest godina suđenja, početkom meseca je iznova krenulo zbog izmenjene optužnice.

Po promenjenoj optužnici Gorica Petković se tereti za zloupotrebu službenog položaja, što je znatno blaža optužba, rekao je jedan od branilaca prvookrivljene Radislav Maravić.

On je dodao da je po prvoj optužnici zaprećena kazna do 12 godina zatvora, dok je po novoj najstroža kazna osam godina. Maravić je naglasio da je optužnica “stala na zdrave noge”.

Po prvoj optužnici tužilac je teretio Petkovićku za 24 krivična dela – 11 primanja mita pomaganjem i podstrekavanjem, tri falsifikovanja službene isprave, dva dela davanja mita i osam zloupotreba službenog položaja.

Tadašnje okružno javno tužilaštvo u Smederevu posle šestomesečne istrage podiglo je 22. septembra 2005. optužnicu zbog raznih krivičnih dela protiv 32 osobe koje tereti da su omogućile osiguranicima nezaslužene invalidske penzije.

Prvooptužena pravnica filijale PIO fonda Gorica Petković posle osmomesečnog pritvora je puštena, ali je suđenje počelo 2005. u odsustvu provooptužene jer je, prema tumačenju suda, bila nedostupna i za njom je bila raspisana poternica.

Branioci Gorice Petković tada su nudili sudu kuću okrivljene vrednu oko 500.000 evra da bi se branila sa slobode ali sud, u dva navrata, tu ponudu nije prihvatio. Petkovićeva se u decembru 2010. prijavila policiji. Ukupno je u pritvoru 20 meseci.