Završena umetnička škola “Grad u trouglu”


26. jul 2015. KULTURA – Izvor: FoNet – Letnja umetnička škola Univerziteta umetnosti pod nazivom “Grad u trouglu” , koja je sinoć završena, realizovana je pod pokroviteljstvom Grada Smedereva.

U Smederevu su predstavljeni rezultati četiri umetničke radionice, fotografije, kompozicije, skulpture i muzičko-scenske radionice, nastali tokom prethodne sedmice u ovom gradu u okviru Letnje umetničke škole Univerziteta umetnosti pod nazivom “Grad u trouglu”.

U Galeriji savremene umetnosti Smederevo u subotu uveče otvorena je izložba fotografija studenata Univerziteta umetnosti, nastalih tokom radionice čiji je voditelj Branimir Karanović, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Program je nastavljen u Malom gradu Smederevske tvrđave, koncertom studenata kompozicije koji su, inspirisani dodirom sa baštinom Smedereva, stvarali u okviru radionice “Otključavanje”, pod mentorstvom Tatjane Milošević, profesora na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Nakon toga, publici su, uz fotografije na kojima su zabeleženi momenti kreativnog procesa, predstavljeni mlad stvaraoci, učesnici radionice skulpture, vođene od strane profesora na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu Mrđana Bajića, Radoša Antonijevića i Zorana Kuzmanovića.

Poslednji programski blok bilo je izvođenje muzičko-scenskog dela nastalog tokom radionice “Voda, zmija, Smederevo grad” usmerene na istraživanje Smederevske tvrđave, pre svega Malog grada kao prostora scenskog događaja sa dominantnom ulogom zvuka i poligona prevođenja zvuka u pokret.

Radionica je zajednički poduhvat ženskog Akademskog hora Collegium musicum i studenata glume Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a njeni voditelji su Dragana Jovanović, profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i profesori na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Branislava Stefanović i Dobrivoje Milijanović.

Letnja umetnička škola Univerziteta umetnosti pod nazivom “Grad u trouglu” realizovana je pod pokroviteljstvom Grada Smedereva.