Zašto u Smederevu odbijaju 250 miliona dolara


7. jun 2011. PRIVREDA – Kako je moguće da usred ogromne besparice i još veće besposlice jedan grad u Srbiji ne želi investiciju koja bi donela posao za stotine ljudi i ogromne prihode u gradsku kasu, istražuje Biljana Todorović za Novi magazin.

Američka firma Komiko oil započela je pregovore o gradnji rafinerije s vladom Vojislava Koštunice, vlada Mirka Cvetkovića donela je odluku da je to investicija od strateškog značaja, a neka treća će možda na kraju svog mandata prisustvovati njenom otvaranju. Zamenik direktora Komiko oila Radomir Radivojević, komentarišući odluku Vlade Srbije od 21. aprila, kaže da je firmu “iskreno obradovala činjenica da je država prepozna gradnju rafinerije u Smederevu kao investiciju od izuzetnog značaja Srbiju”.

Vladi je više od dve godine trebalo da prepozna grinfild investiciju koju će američka kompanija (registrovana inače u Holandiji) uz kreditnu podršku Evropske investicione banke uložiti 250 miliona dolara gde će biti zaposleno 545 radnika, dnevno se proizvoditi 100.000 barela evrodizela, benzina od 100 oktan, kerozina i tečnog gasa i 90 odsto proizvodnje izvoziti u EU. Američka firma se obavezala da će od dobijanja građevinske dozvole do presecanja crvene vrpce proći samo 36 meseci, a da će u izgradnji biti angažovano i oko tri hiljade radnika srpskih građevinskih preduzeća.

Tri godine lokalnoj samoupravi nije bilo dovoljno da prepozna da je njen interes da za močvaru u kojoj caruju žabe i barske ptice za zakup uzme četiri miliona i 250 hiljada do­lara, dobije proširenje puta koji vodi ka tom delu Smedereva, trafo stanicu, naftovod od 38 kilometara od Pančeva, luku na Dunavu, dom za decu ometenu u razvoju, gradske kotlarnice na gas i sve autobuse na besplatni tečni gas. Sve ono što je, dakle, Komi­ko obećao. I pride ono sto je naknadno prihvatio – da sedište firme preseli u Smederevo.

Vladi je da shvati vrednost investicije najverovatnije pomogla činjenica da svake godine ima sve manje stranih investicija, da je nezaposlenost 22 odsto, ali i to sto je po ubrzanom postupku morala da izjednači akcize na domaći i uvozni benzin. Propali ten­der za prodaju Telekoma Srbija se ne spominje, kao ni parlamentarni izbori, ali ta bi investicija bila nesporan adut.

Na lokalu, pak, probleme i nesaglasje svakodnevno potvrđuje ,,neprincipijelna koalicija”. Većinu u gradskoj skupštini čine dve partije (Demokratska stranka sa 18 odsto i SPS-PUPS sa 10 odsto glasova) i dve grupe građana – Koalicija za bolje Smederevo (16 odsto) i Grupa gra­đana pokret za Smederevo (18 od­sto). Bez jedne od te dve grupe, koje predvode lokalni biznismen Milan Lukić i bivša predsednica opštine Jasna Avramović, ne može biti doneta nijedna odluka jer ostatak skupštine – radikali i DSS – nikada ne glasaju za predloge DS. Lukić je pre dve godine podržao predlog DSS da se o gradnji rafinerije raspise referendum, jer je tvrdio da je Smederevu dovoljan jedan zagađivač, US Stil, ali i da je vrednost 113 hektara močvare potcenjena. Uzalud su mu iznošeni podaci i činjenice da je buduća rafinerija nešto najsavremenije što će biti izgrađeno u Evropi. Bivša predsednica opštine, koju je pratila zdravstvena afera, govorila je da tako blizu grada ne želi da gleda goreće odžake, ali je prestala da se javno bavi tom temom kada je saznala da na budućoj rafineriji, koju je projektovao Saobraćajni institut CIP, nije predviđen nijedan. Zajedničko obema grupama građana je to što ne žele da dozvole da predsednik opštine Predrag Umičević potpise Ugovor o gradnji sa Komiko oilom i dobije mnogo poena u predizbornoj godini.

Milan Lukić je prošle nedelje u javnost plasirao informaciju da je gradska komisija za odabir najboljeg ponuđača za zakup 113 hektara u industrijskoj zoni odbila ponudu Komiko oila da 4,25 miliona dolara plati u nekoliko rata. Komisija je to i potvrdila na konferenciji za novinare 30. maja, uz objašnjenje da prema odluci skupštine iz 2009. godine Komiko treba celu sumu da isplati odjednom. Istog dana konferenciju za novinare održao je i gradonačelnik Predrag Umičević, koji je objasnio da je odlukom Vlade Srbije da zemljište na Dunavu dobija status strateskog za državu situacija iz osnova promenjena. Tada je, prema Umičevićevim rečima, država odlučila da se odrekne i naknade na osnovu promene namene zemljišta. On će Gradskom veću predložiti da prihvati ugovor o zakupu zemljišta na 99 godina koji je predložio Komiko oil. Ukoliko se Veće saglasi sa predsednikom Opštine, za sedam dana bi Skupština trebalo da se sastane i izglasa ugovor o zakupu.

Ukoliko ne ubedi koalicione partnere, najveća investicija u Evropi će naći drugo mesto ili, u gorem slučaju, drugu državu. Ukoliko skupština donese pozitivnu odluku i Ugovor o zakupu zemljišta bude potpisan, gradnja rafinerije, kako je za Novi magazin rekao Radivojević, može da počne već sredinom septembra.