Zaštitnica opet čudotvori


13. april 2015. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Kult čudotvorne ikone Bogorodice Smederevske, zaštitnice grada, koju je knez Maksimilijan Drugi Emanuel još u 17. veku odneo u Bavarsku, posle viševekovnog zaborava ponovo je oživeo u Crkvi Uspenja Bogoridice. Urađena je replika ikone, kojoj se danas mnogi vernici klanjaju verujući u njene čudotvorne moći.

Ikona je, kako se veruje, nastala sredinom 17. veka. Bila je kopija ugledne moskovske Bogorodice Vladimirske, dela Svetog Luke. Čuvana je, prema predanju, u manastiru Uspenja, iz 15. veka. Poznato je iz istorijskih spisa da se u Smederevu nalazila u vreme austrijsko-turskih ratova, posle opsade Beča 1683. godine, a čudotvorno se oglasila pet godina kasnije.

Predanje kaže da je, pošto je Jegen Osman-paša zapalio i napustio Smederevo, bratstvo manastira prilikom bekstva ikonu zakopalo, što ukazuje na nadu u povratak i verovanje da će zaštititi manastir. Prilikom ulaska u grad srpskih četa Pavla Nestorovića Dejaka, ikona je objavljena čudotvornim otkrivanjem pored napuštene crkve. Vojnici su je predali bavarskom oficiru, a on svom knezu Maksimilijanu II. Emanuelu.

Ikona je nakratko bila u Beogradu, a potom je svečano preneta u Beč 1688, samo desetak dana po osvajanju Beograda. Posle katedralne Crkve Svetog Stefana u Beču, Bogorodica Smederevska je preneta u Minhen. Ljudi su joj se klanjali i poštovali je kao bavarsku čudotvorku.

Deceniju po smrti Maksimilijana II. Emanuela, ikona je data na poklon novopodignutoj crkvi manastira Svete Ane u Lehelu, gde je postavljena na glavni oltar 1738. godine. Uništena je u bombardovanju Minhena 1944, kada je i sam manastir teško razoren. Tim činom predanje o Bogorodici Smederevskoj, započeto pre više od tri veka, pada u zaborav.

Kult ikone odnedavno je ponovo oživeo. Replika je ponovo u crkvici Uspenja na Starom groblju u Smederevu.

– Kuriozitet Crkve Uspenja je upravo obnovljen kult ikone Bogorodice Smederevske za koju se zna da je čudotvorila. Nova ikona je postavljena u tron sa leve strane ulaza. Ikona je bila na ranijem ikonostasu, pripada periodu zografsog živopisa i sada je na toj ikoni završen konzervatorsko-restauratorski rad. Bogorodica Smederevska je pomoćnica umornih putnika i svih Smederevaca – kaže starešina hrama, protojerej Željko R. Đurić.

Crkva Uspenja ima status spomenika kulture od velikog značaja i pod zaštitom je države.

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice nastala je, verovatno, u drugoj polovini 15. veka na kultnom mestu, moguće iz rimskog doba, što svedoči i ploča u obliku meduze pronađena u blizini. Podaci s početka 18. veka svedoče da je bila manastir. Živopis je nastao u 17. veku. Crkva je obnovljena 1930, a 1941. godine su na njoj vršene popravke nastale prilikom eksplozije municije u Tvrđavi. Potom je urađena detaljna konzervacija i sanacija živopisa i ikonostasa.