Za tvrđavu od države – više od 20 miliona


25. jun 2015. KULTURA – Izvor: Naše novine – Ministarstvo kulture je na konkursu, za nastavak obnove bedema u smederevskoj tvrđavi, opredelilo 21 milion dinara. U toku je javni poziv za izvođača radova, koji će biti izvođeni na preostaloj deonici od kule 9 do kule 10.

Najobimniji radovi u poslednjih nekoliko decenija, u tvrđavi su počeli pre pet godina. Od tada se, u etapama, a u okviru projekta obnove Jezavskog bedema, restaurira deo po deo kompleksa. Podsećamo, tada je sanirano oštećenje na kuli 7, koja je bila u tako lošem stanju da se činilo da je obnova urađena u poslednjem trenutku. Iste, 2010. godine, obnovljen je bedem koji tu kulu spaja sa Malim gradom. Sanacija je potom nastavljena i stručnjaci Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika su, uz pomoć izvođača radova, polako, starim zidinama, umesto tadašnjih obrisa, vratili deo negdašnje lepote.

Prošle godine, konzervatorsko – restauratorski radovi su počeli dosta kasno, tek u novembru, zbog ponavljanja faze stručne ocene ponuda, koju je u više navrata naložila Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Ipak, za manje od mesec i po dana, posao je bio gotov. Urađena su još 42 metra Jezavskog bedema, a najvećim delom, reč je o bedemu koji spaja kule 8 i 9. Takođe, obnovljen je i potez od 16 metara između kula 9 i 10. I ovoga puta, u zidine su ugrađene tri vrste kamena iz Mionice i to oko 180 m3.

U tekućoj godini Zavod će ponovo moći da računa na sredstva iz Ministarstva kulture koje je i prethodnih godina, bilo glavni finansijer obnove. Ovoga puta, na konkursu je opredeljen čak 21 milion dinara, a u 2015. godini konzervatorsko-restauratorski radovi na Jezavskom bedemu Smederevske tvrđave biće izvođeni na preostaloj deonici od kule 9 do kule 10. Za istu namenu i grad Smederevo daće 2 miliona dinara. Poziv za izvođače radova je u toku i trajaće do 6. jula. Pet dana po isteku roka, Regionalni zavod će odabrati najpovoljniju ponudu.