Vujović: Stigle dve ponude na tender za Železaru


09. januar 2015. PRIVREDA – Ponude za privatizaciju Železare Smederevo otvaraju se danas u Agenciji za privatizaciju i tada će biti poznato ko su potencijalni strateški parteneri i šta nude srpskoj čeličani. Ministar finansija Dušan Vujović kaže da su na tender stigle dve ponude.

Vujović je za Prvu televiziju rekao da je prethodnih meseci devet kompanija intervjuisano i da su nadležni učinili sve da one saznaju kakvo je Smederevo, u kom je stanju, da upoznaju radnike i tehnološki proces do detalja.

On je istakao da su u tenderu već stavljeni ključni uslovi koje će budući strateški partner morati da ispuni, a to su, kako je rekao, integralna proizvodnja, dostizanje punog kapaciteta u najkraćem roku, završavanje kapitalne obnove visokih peći, dopuna proizvodnog procesa i postizanje najveće vrednosti na domaćem i svetskom tržištu.

“Uslovi će biti oni iz tendera, ono što je Vlada postavila, a to je zadržavanje zaposlenosti iz Smedereva, zadržavanje zaposlenosti svih podizvođača, odnosno cele privrede regiona Smedereva i šire Srbije koja sudeluje u tom radu”, naveo je Vujović.

Ministar je istakao da vraćanje Železare u funkciju znači podržavanje indirektne zaposlenosti od 5000 do 6000 ljudi u Smederevu i okolnim gradovima i uvođenje reda u privredu.