Voda u smederevskim selima nije za piće


19. avgust 2015. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Republička sanitarna inspekcija zbog povremene mikrobiološke neispravnosti, zabranila je upotrebu vode za piće, pripremu hrane i održavanje lične higijene iz seoskih vodovoda u šest sela kod Smedreva.

“Republička sanitarna inspekcija, zbog povišene vrednosti amonijaka, zabranila je upotrebu vode za piće iz seoskih vodovoda sela Vodanj, Malo Orašje, Kolari, Binovac, Vrbovac , Drugovac i Badljevica”, rekla je agenciji Beta doktor specijalista higijene Teodora Marjanović iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

U tim selima vodoizvorište je arterski bunar i voda dolazi sa dubine većih od 100 metara što znači da je amonijak u toj vodi mineralnog porekla.

“Voda iz arterskog bunara u kojoj je povišena vrednost amonijaka može, ako je bakteriološki ispravna, da se koristi kao tehnička voda”, naglasila je Teodora Marjanović.

U pomenutim seoskim vodovodima Vodanj, Malo Orašje, Kolari, Binovac i Badljevica voda je bakteriološki ispravna i može da se koristi kao tehnička voda, a kratkotrajna, ili jednokratna upotreba te vode za piće ili pripremu hrane ne utiče negativno na ljudsko zdravlje, rečeno je u Zavodu za javno zdravlje Požarevac.