Vlast u Smederevu širi gradsku vladu


23. septembar 2016. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Lokalni parlament Smedereva u četvrtak je doneo odluku o promeni Statuta grada, čime će Gradsko veće biti uvećano za dva člana. Umesto devet, Smederevo će imati jedanaest većnika, a vlast je takav potez obrazložila povećanjem obima posla zbog velikog broja investicija, te činjenicom da nijedan sadašnji član Gradskog veća nije na stalnom radu.

Opozicija je podsetila da je ista vlast pre manje od dve godine menjala Statut kako bi sa 11 smanjila broj članova veća na devet, uz obrazloženje da je potrebno štedeti.

– Kada ste bili u pravu, onda ili sada? – upitao je Perica Đorđević iz DS-a, ocenivši da je na delu poigravanje statutom, kao najvišim skupštinskim aktom, zarad populizma.

– Smanjili smo kako bismo vratili dug od 600 miliona koji sam nasledila od demokrata. Uveli smo uštede dok nismo došli do pozitivne nule, a sada kada se javlja suficit, normalno je da širimo obim posla i tražimo nove ljude – odgovorila je gradonačelnica Jasna Avramović.

Za Andreju Pavlovića, šefa odbornika DS-a, obe odluke su političke. – Tada niste znali kako da se rešite pojedinih ljudi, pa ste smanjili broj, a sada se prave nove koalicije i ima mnogo ljudi kojima su obećane funkcije, pa ste rešili da vratite dve fotelje u Gradsko veće. Sačekali ste mig iz Beograda da još jednog partnera uvedete u vlast, a to će budžet grada koštati oko 400 evra mesečno po članu – rekao je Andreja Pavlović, šef odbornika DS-a, dodavši da većnici neće u stalni radni odnos jer svi već imaju dobar posao.

Gradonačelnica je rekla da članovi veća primaju po 25.000 dinara jer je apanaža smanjena, ali da su primanja odbornika za jul uvećana na 19.731 dinar bez doprinosa, što je najviše u poslednjih deset godina.

– To povećanje govori koliki je napredak u gradu, to je dokaz da je lični dohodak u Smederevu uvećan. Mi nismo više poslednja stanica na putu, više ne moramo da se nazivamo slepim crevom, gradom koji se ušuškao i ćuti kao miš čekajući šta će neko da kaže iz nekog kabineta u Beogradu, kao što je radila Demokratska stranka. Ovo nije političko namirenje, već potreba – rekla je Avramovićeva i dodala da je samo od januara u Smederevu otvoreno hiljadu novih radnih mesta.

Pavlović je potom predložio da se ukinu dnevnice za odbornike, što bi DS podržao ukoliko vlast povuče predlog promene Statuta.

– Ali, nećete vi to jer niko od vaša 44 odbornika ne bi dolazio na sednice. Vi ste ih tako namirili apanažom i zato je isplaćujete uvek pred sednicu – kazao je šef Odborničke grupe DS-a.

Do kraja zasedanja nije bilo reči ko su nova dva člana Gradskog veća, niti iz koje partije. Međutim, javnosti još nije poznato, primetila je opozicija, ni za koje su resore zaduženi aktuelni većnici. Iz prvih redova neko je dobacio „svi smo za sve”, što je izazvalo salvu smeha i komentara.

Dopisnici trn u oku gradonačelnice

Prvi put zasedanje smederevskog parlamenta nije prenosio nijedan lokalni medij, te su građani bili uskraćeni da prate rad odbornika. Dok je za opoziciju to „totalni mrak” i uskraćivanje prava građana na informisanje, za ovdašnju vlast to je skupo i nepotrebno.

– Nikada više nećemo plaćati prenos skupštine koji košta 145.000 dinara. Ko želi da prenosi nek dođe, ne branimo – kazala je Avramovićeva, koja na ovom zasedanju nijednom nije izašla za govornicu a da pritom nije „ocrnila” dopisnike beogradskih medija, uz ocene da ne pišu lepo o gradu, da gradu ne žele dobro, da podržavaju opoziciju i slično.

To je osokolilo ostale odbornike vladajuće koalicije, pa je u nastavku sednice umalo došlo do incidenta kada su pojedini uzeli telefone kako bi slikali novinare.