Veljko Ilić u reprezentaciji Srbije


05. maj 2016. SPORT – Najbolji mladi smederevski strelac Veljko Ilić, braniće boje reprezentacije Srbije na kvalifikacionom turniru za Evropsku ligu mladih. Turnir će se održati od 13. do 16. maja u Osijeku.

Petnaestogodišnji perspektivni smederevski strelac Veljko Ilić, na poziv sportskog direktora Streljačkog saveza Srbije Srećka Pejovića, učestvovaće na kvalifikacionom turniru vazdušnim oružjem za Ligu mladih Evrope. Kvalifikacije za naš, jugoistočni region održaće se u Osijeku od 13. do 16. maja.

ESC (European Shooting Confederation) liga mladih, takođe i Evropska liga mladih je streljačko takmičenje nacionalnih timova sastavljenih od takmičara starosti između 14 i 18 godina. Ligu je osnovala Evropska streljačka konfederacija kao pripreme za Olimpijske igre mladih 2010. godine, i premijerna sezona je bila 2009. godina.
Strelci se takmiče u dve discipline: 10 m vazdušna puška (40 hitaca) i 10 m vazdušni pištolj (40 hitaca). U obe discipline, nastupaju u mešovitim timovima od tri takmičara, za svaki meč, a timovi mogu da izmene takmičare između dva meča.

U ekipi puškom pored Veljko Ilića su još i: Marija Kolarević (Streljački klub „Jedinstvo“, Stara Pazova), Marija Zavišić (Klub streljačkih sportova „Policajac“, Beograd), Ivana Marić (Novi Beograd Ušće), Katarina Trajković (Streljački klub „Niš 1881“).

Ekipu pištoljem čine: Marija Šunjevarić i Jelena Todorović (obe Streljačka družina „Aleksa Dejović“, Užice), Teodora Simić (Streljački klub „Crvena zvezda“ Beograd), Katarina Maricki (Streljački klub „Živko Relić Zuc“, Sremska Mitrovica), Stefan Todorović (Streljački klub „Kolubara“, Lazarevac).

Vođa ekipe je Nikola Marić, a u stručnom štabu su treneri puškom Saša Iker i pištoljem Sreten Nešković.
Na kvalifikacionom turniru za Ligu Evrope u Osijeku uz našu reprezentaciju učestvovaće još po tri selekcije, kako pištoljem, tako i puškom: Hrvatska, Rusija i Ukrajina. Na finalno takmičenje u Bolonji u oktobru, plasiraće se samo prvoplasirane selekcije.

Kvalifikacije za Evropsku ligu mladih održane su u Beogradu 2009. i Smederevu 2013. godine, a naredne godine, takođe u našem gradu održan je i finalni turnir ovog prestižnog takmičenja za mlade strelce.