Velika pomeranja u vrhu smederevske vlasti


11. maj 2014. DRUŠTVO – Konkurs za direktore deset javnih i komunalnih preduzeća u Smederevu istekao je još 31. jula prošle godine, a vlast u tom gradu devet meseci ponaša se kao da nije ni raspisan. Od 74 prijavljena kandidata komisija je još u oktobru odabrala njih 12, ali su čelni ljudi gradskih firmi i dalje isti partijski kadrovi. Konkurs je sve vreme „zaglavljen”, očito u političkom lavirintu. Prvo se čekala rekonstrukcija prethodne vlade, a potom odluka o izborima. Onda su bili izbori koji, iako nisu lokalni, imaju i te kakav uticaj na lokalne prilike. Konkurs je, po svemu sudeći, čekao novu vlast, i dočekao je. Početkom ove nedelje gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović najavila je da će ipak biti ponovljen, i to u čak osam preduzeća.

Proći će samo direktori Vodovoda i Direkcije za izgradnju, jer su se dokazali na tim funkcijama, a ostali kandidati ne zadovoljavaju, kaže za „Politiku” Avramovićeva, koja je prošlog leta prešla u SNS i ojačala ga sa 20 odbornika Pokreta za Smederevo, grupe građana koju je do tada predvodila.

Sva je prilika da su naprednjaci rešili da kapitalizuju martovski izborni rezultat u gradu na Dunavu. Ovih dana došlo je do velikih pomeranja u vrhu vlasti. Sastav, doduše, nije promenjen, ali su mnogi gradski čelnici ostali bez fotelja, a neke čeka ista sudbina. Da će SNS sam krojiti ovdašnju mapu vlasti ne krije ni Avramovićeva, koja je „seču knezova” počela od najjačeg partnera – socijalista. Njihov funkcioner Saša Momić prvi je bio na tapetu, a njegovu smenu s mesta pomoćnika gradonačelnika za sport Avramovićeva je obrazložila uštedom, jer Gradsko veće ima člana zaduženog za isti resor. Zašto je onda ta funkcija bila duplirana godinama, niko nije objasnio. One kadrove koje gradonačelnica ne može lično da smeni, smeniće Skupština grada. Na prvom narednom zasedanju krajem maja bez funkcija će ostati i direktor Gradske toplane Milorad Đorđević, takođe kadar SPS-a, kome su „na grbaču” stavljeni problemi koje je grad imao zimus s grejanjem. I tu se za kadrove socijalista spisak za smene ne završava. Ustanova „Rtanj” koju su vodili ugašena je pred praznik.Gradonačelnica najavljuje da će odbornicima predložiti i smenu Vesne Ivković, direktorke Doma zdravlja i potpredsednice lokalnog SPS-a, a bez resora u Gradskom veću mogli bi da ostanu i Marija Živić, koja je vodila poljoprivredu, i Slaviša Stošić, zadužen za finansije.

Neće više biti stranačkog namirivanja u vlasti, kaže Jasna Avramović. Istovremeno, u Gradsko veće ušao je Zoran Mišeljić, kadar naprednjaka, koji će biti zadužen za novi resor za saobraćaj, infrastrukturu i urbanizam, a ta stranka mandat većnika daće i Vesni Stefanović, koja iz Železare dolazi pravo u resor zdravstva. O omladini i sportu brinuće Goran Krčmarević iz LDP-a, koji je do juče vodio saobraćaj. Smena čeka i direktore Parking servisa i Televizije Smederevo, kadrove DS-a, koji je pre izbora izašao iz vlasti.

Ovo je promena direktora koji nisu dobro radili.Na njihova mesta postavićemo vršioce dužnosti do izbora novih na konkursu. Nećemo dozvoliti da javna preduzeća budu partijski feudi, a svaki predloženi kadar dobro ćemo analizirati, kaže gradonačelnica.

Socijalisti uzvraćaju da će o svojim kadrovima odlučivati oni, po kriterijumu stručnosti, te da pregovori tek predstoje.

SPS hoće u koaliciju sa SNS-om, ali kako mi ne kadriramo u drugim partijama, tako ne dozvoljavamo ni da se nama to radi. Gradski odbor pozitivno je ocenio rad svojih članova u izvršnoj vlasti i javnim preduzećima i stoji iza njih, izjavila je za „Politiku” Suzana Spasojević, predsednica smederevskih socijalista, ne želeći da govori o kadrovima pojedinačno.

Nezvanično saznajemo da se SPS nikako neće odreći dr Vesne Ivković kao kandidata za mesto direktorke Doma zdravlja,a da o ostalim kandidatima slede teški pregovori.

Smederevsku vlast čine: SNS sa 42 odbornika, SPS (sedam), LDP i SPO (po dva mandata), a podržava je i Koalicija za bolje Smederevo.

Izvor: Politika