Uslov za kupovinu Železare: Samo da radi


05. decembar 2014. PRIVREDA – Izvor: Mondo/Agencije – Agencija za privatizaciju je objavila danas javni poziv za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju Železare Smederevo kupovinom udela od 80,01 odsto, a država će zadržati preostalih 19,99 odsto vlasništva.

Rok za podnošenje prijava je 5. januar 2015. godine.

Privatizaciona dokumentacije će biti dostupna od 9. decembra, a zahtev za otkup dokumentacije treba da bude dostavljen Agenciji za privatizaciju do 22. decembra, navedeno je u pozivu.

Novčani kapital smederevske železare iznosi 16,74 milijardi dinara, dok je nenovčani kapital oko 2,7 milijardi dinara.

Pravo učešća imaju investitori čiji je godišnji prihod u poslednje tri godine pojedinačno bio najmanje 300 miliona dolara.

Obaveza kupca biće da do kraja 2016. pokrene proizvodnju u drugoj visokoj peći železari koja će raditi sa najmanje 50 odsto kapaciteta, a da istovremeno održava punu proizvodnju visoke peći “jedan”.

Rok za podnošenje prijava je 5. januar 2015. godine, a privatizaciona dokumentacija zainteresovanim kupcima je dostupna od 9. decembra.

Vlada Srbije je juče odlučila da pokrene postupak privatizacije Železare Smederevo modelom strateškog partnerstva putem dokapitalizacije i metodom javnog prikupljanja ponuda.

Vlada je odlučila da državni poverioci otpišu dug Železari Smederevo sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine, pod uslovom uspešnog okončanja dokapitalizacije.

Formirana je komisija za sprovođenje modela strateškog partnerstva i utvrđeni su kvalifikacioni uslovi i kriterijumi za rangiranje ponuda.

Vlada je zadužila Agenciju za privatizaciju da pripremi uputstvo za ponuđače, navodi se u saopštenju vlade.

Smederevska železara je pod imenom “Sartid” prodata u martu 2003. americkom “Ju-Es stilu” za 23 miliona dolara i do pocetka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine za jedan dolar otkupila Železaru Smederevo od američkog Ju-Es-Stila, koji je na njoj imao velike gubitke i pored jeftine struje ub Srbiji.

Prvi tender za prodaju železare raspisan je aprila 2012. godine.

Vrednost proizvodnje Železare Smederevo je oko 340 miliona evra, a s punim kapacitetom dostigla bi 1,5 milijardi evra.

Država mesečno pomaže proizvodnju u železari sa oko 10 miliona dolara.

Smederevska železara bankama duguje 260 miliona evra, dobavljačima 120 miliona i za sirovine oko 145 miliona evra.

Vdug prema državi ćebiti otpisan, najavljeno je iz Vlade, a nagađa se da bi Vlada mogla da preuzme i ceo ili deo duga prema bankama i dobavljačima.