Ušli u istoriju srpskog veslačkog sporta: Zlato za juniorski osmerac u Minsku


27. maj 2013. SPORT – Veslači srpskog juniorskog osmerca postali su šampioni Evrope u Belorusiji, i tako postali prvi osmerac koji je za Srbiju osvojio zlatnu medalju na velikim takmičenjima.

Oni su zlato osvojili ubedljivom pobedom, a u istoriju ovog sporta u Srbiji ušli su Uroš Marinković i Nemanja Lečić (Crvena Zvezda), Martin Mačković (Palić), Viktor Pivač (Grafičar), Nikola Selaković (Smederevo), Nikola Kekić (Danubius) i štrokerski par Ljubomir Gavrić i Aleksa Stanković (Partizan), kormilar Mateja Jošić (Partizan), uz vođstvo trenera Crvene zvezde Dušana Kovačevića.

Finale muških osmeraca je zatvorilo šampionat u Minsku, a proteklo u dominaciji srpskog čamca, koji je do završnice došao kroz repasaž. Na samom početku trke je srpski tim ostvario veliku prednost, a već posle prvih 300 metara ona je uvećavana i postalo je jasno da zlato neće ispustiti iz svojih ruku.

To je potvrđeno rezultatom od 5:41.984 minuta, sa gotovo tri sekunde zaostatka, kroz cilj je kao druga prošla posada Rumunije (5:44.328), a treća je bila reprezentacija Hrvatske (5:46.367).

Izvor: Blic