Umičević: Očekuje se izgradnja rafinerije


12. maj 2012. DRUŠTVO – Izvor: Tanjug – Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević izjavio je da se u toku godine očekuje početak izgradnje rafinerije u koju će američki konzorcijum “Komiko” uložiti 250 milona dolara.

Gradonačelnik Umičević je naveo da će u rafineriji biti zaposleno oko 550 radnika dok će na poslovima izgradnje koja će trajati tri godine biti angažovano više od 2.000 radnika, što je, kako je rekao, perspektiva i za građevinsku operativu.

Krajem aprila u Smederevu je potpisan ugovor o izdavanju 113 hektara zemljišta u zakup na 99 godina kompaniji “Komiko” za izgradnju rafinerije.

Umičević je naglasio da taj projekat ima veliki značaj za privredu i energetiku Srbije kao i da je to velika razvojna šansa za grad Smedevo jer će se pored otvaranja novih radnih mesta, u lokalnu kasu sliti značajna sredstva od zakupa i naknada za uređenje.

Kako je planirano, rafinerija će proizvoditi gorivo u skladu sa standardima Evropske unije i većina derivata biće namenjena izvozu. Odgovarajući na primedbe nekih energetskih stručnjaka da je 250 miliona dolara malo za izgradnju rafinerije, Umičević je objasnio da taj novac pokriva samo izgradnju rafinerije, ali ne opremu i tehnologiju.

“Ono što je najskuplje, sama tehnologija i proces može da dođe u zonu rafinerije za samo jedan dolar. Oprema dolazi kao investicioni ulog, ali ne kroz finansijski iznos, jer to ne gradi država Srbija. Stvar je investitora kako će pokazati cenu učesća, odnosno, kako će iskazati tu investiciju”, rekao je Umičević.

Prema Umičeviću, kompletno postrojenje ne može da se napravi za 250 miliona dolara, ali može za 500-600 miliona dolara. Umičević je podsetio da je 21. aprila u Smederevu na površini većoj od 100 hektara otvorena Slobodna zona koja treba da omogući ekonomsku stabilizaciju tog kraja i otvaranje novih radnih mesta.

Gradonačelnik je izrazio očekivanje da će Smederevo uskoro postati veliko gradilište i istakao da, pored već započetih investicija, ima dosta zaintresovanih investitora. Umičević je istakao da lokalne vlasti Smedereva razgovaraju o dolasku potencijalnih investitora iz Narodne Republike Kine koji bi izgradili nekoliko fabrika u tom gradu.

“Sa potencijalnim investitorima iz Kine pregovaramo o mogućnosti izgradnje tri fabrike, za sklapanje rashladnih uređaja, za proizvodnju pločica i za štampanje krojenih tekstila”, objasnio je gradonačelnik Umičević.