Ukradena železnička rampa kod Ljubičevskog mosta


12. januar 2013. HRONIKA – U petak, oko tri sata ujutro, bezobzirni lopovi ukrali su železničku rampu sa tegom tešku preko dvesta kilograma. Rampa je ukradena ispred Ljubičevskog mosta, na regionalnoj pruzi Požarevac – Mala Krsna, koja se nalazi na teritoriji grada Smedereva. Drski lopovi su, ne obazirući se na moguće posledice, jer su ugrozili bezbednost saobraćaja, ukrali rampu, koju će, verovatno, prodati kupcima sekundarnih sirovina i na taj način zaraditi par stotina evra.

Jedan meštanin sela Lugavčina, koji svaki danom prelazi kolima Ljubičevski most idući u Požarevac na posao, kaže da je moglo da dođe do tragedije i da se nasred mosta sudari sa vozom koji je nailazio iz pravca Požarevca.

– Taman sam kolima kročio na most kada sam ugledao železničara, koji mi je preko mosta trčeći išao u susret, kako viče i mlatara rukama, pokazujući mi da idem u rikverc. Poslušao sam ga i vratio se desetak metara unazad. Nakon desetak sekundi pojavio se voz koji je prelazio most. Ne smem ni da pomislim šta bi bilo da sam kojim slučajem stigao do sredine mosta. Srećom železničar me je na vreme upozorio i na taj način sprečio moguću tragediju. Pitam se kakvi su to ljudi koji za sitnu zaradu ne prezaju da kradu rampe i na taj način ugrožavaju ljudske živote – rezignirano priča vozač automobila koji je pukom srećom izbegao bliski susret sa vozom.

Dok se ne namesti nova rampa sa tegom, vozila zaustavlja železničar Momčilo Pantić iz sela Prugova i crvenom zastavicom reguliše saobraćaj. Zatekli smo ga kako zaustavlja nekoliko automobila i kako vozačima objašnjava razlog zbog čega to radi. Pošto je voz prošao, Pantić nam je rekao da voz ne kreće sa polaznog mesta dok ih on ne obavesti da se nalazi na mestu ukradene rampe.

– Evo, već nekoliko sati radim umesto rampe i crvenom zastavicom zaustavljam automobile kako bi se bezbedno odvijao železnički i drumski saobraćaj. Ovo je druga krađa rampe sa sve tegom u zadnjih petnaest dana. To lopovi rade planski pod okriljem mraka. Verovatno ih ima više jer sam teg je težak oko 200 kilograma gvožđa. Iz naše železničke kućice rampa se ne vidi jer se nalazi iza krivine mosta, pa lopovi nesmetano rade svoj prljavi posao. Njih nije briga kakvu će ili koliku štetu da naprave. Važno im je samo da uzmu tridesetak hiljada dinara za gvožđe koje su ukrali. Zamena rampe železnicu košta par hiljada evra, pa ti sad vidi kolika je šteta, a o mogućim ljudskim žrtvama da i ne govorimo – kaže železničar.

Izvor: Danas