Učenici Gimnazije: Politika nije iznad zakona


27. februar 2015. DRUŠTVO – Novoimenovana vršilac dužnosti direktora ističe da je potpuna obustava rada protivzakonita, a iako tvrdi da za njen dolazak na funkciju nije zaslužna politika, navodi da su učenici izmanipulisani i da su zloupotrebljeni u politčke svrhe, zarad zaštite nečijih ličnih interesa. Ona ih je, nakon obraćanja medijima, pozvala na razgovor, i čini se, svoju novu poziciju, upravo iskoristila da primeni ono što je i sama kritikovala.

-Upravo smo bili na razgovoru, pitala nas je u kakvim smo odnosima sa profesorima koji štrajkuju, da li želimo bolje uslove nastave, nove kabinete…na to smo joj postavili pitanje nije li to što ona sada pokušava da sa nama uradi neki vid manipulacije. Više puta smo ponovili da ono što radimo nema veze sa profesorima i direktorom, već da hoćemo da dokažemo da politika ne može da bude iznad zakona – objašnjava Nevena Petrović, predsednica Učeničkog parlamenta Gimnazije.

Iako su obustavili rad svi profesori su jutros bili na svojim radnim mestima i u stalnom zasedanju, u pokušaju da pronađu ona rešenja koja će biti najpovoljnija za školu i za učenike. Ističu, da se već susreću sa prvim problemima u funkcionisanju sa novoimenovanom direktorkom, u vezi sa organizovanjem takmičenja iz francuskog jezika.

-Odlučili smo da od ponedeljka stupimo u zakonski, tridesetominutni štrajk. Tu odluku smo doneli teška srca, jer se bojimo da to neće nikoga uzbuditi, jer u nekim školama je on i sada na snazi, a reakcija nema. Međutim, očito je da se krenulo đonom na nas, jer smo izloženi manipulacijama i ucenama, mobingu različitih vrsta i različitih tehnika. Ne želimo da damo mogućnost onima koji stoje iza čitavog ovog scenarija da dele otkaze, da nas na taj način zastrašuju. Čak, se, kako smo čuli, iako izbegavamo da svoje stavove baziramo na pričama, pominje mogućnost da se podeli znatan broj otkaza, 20-30, i da se rasformira škola, te da se iznova formira nova gimnazija. Možda su to preterane čaršijske priče, međutim, iskustvo nas uči da je 21. vek, vek u kojem sve postaje moguće. Smatramo da će zakonski štrajk biti neka vrsta zaštite, a da ćemo mi svoj protest i dalje pokazivati, ukoliko ministasrtvo ne sagleda ozbiljnost ove situacije i ne pokuša da je razreši na neki novi način. Obratićemo se i zaštitiniku građana – saopštila je u ime kolektiva mr Tatjana Lazarević Milošević, profesor srpskog jezika i književnosti.

Zaposleni tvrde da im je onemogućen pristup svoj dokumentaciji, te da se rešenje o razrešenju direktora Milutina Vučkovića, a koje im je potrebno radi dalje institucionalne borbe, ne nalazi u arhivi škole. To vide kao vid ometanja ostvarivanja prava na sindikalnu borbu. Navode da imaju podršku sindikata. Iz kolektiva najavlju da će organizuovazi protestnu šetnju, za koju se nadaju da će im biti odobrena.