U “Želvozu” sve po starom


27. februar 2012. DRUŠTVO – Sit gladnom ne veruje, a ni gladan sitom. Ovako bi, u najkraćem, mogla da se opiše pat pozicija u kojoj su se našli radnici smederevskog “Želvoza“, kojima duguju otpremine i zarade. Sastanak predstavnika zaposlenih, Upravnog odbora fabrike i gradskih vlasti nije urodio plodom, pa će radnici u ponedeljak razgovarati sa nadležnim u Ministarstvu ekonomije.

– Tražili smo od lokalne samouprave da iznese svoj zvanični stav, kako bi radnici znali da li mogu da očekuju svoj novac i da počnu da rešavaju egzistencijalne probleme – kaže Miroslav Đorđević iz Inicijativnog odbora radnika “Želvoza“.

Za tehnološki višak proglašena su 444 zaposlena, a dosadašnji protesti ispred kapije fabrike i zgrade GU Smederevo zbog neisplaćenih potraživanja do sada nisu urodili plodom.

– Niko do sada nije uspeo da sazna tačne informacije o prethodnim primanjima. Primera radi, više od dve godine sam na plaćenom odsustvu, a para nigde nema. Dobijali smo 4.000, 5.000, nekad 8.000 dinara mesečno, ali sve na po tri meseca. Više ne znamo ni šta, ni koliko nam je plaćeno, ni za koji mesec – objašnjava Đorđević.

Godine koje su obeležene finansijskim malverzacijama, krivičnim tužbama protiv pojedinih članova bivšeg poslovodstva, neuspela privatizacija i preuzimanje države, od koje nisu dobili gotovo ništa, svakako ne ulivaju optimizam.

– Iskreno, ne vidim rešenje za našu situaciju. Sve ovo je jedna velika farsa, pitam se ko koga ovde više laže. Mislim da naš problem niko ne može, a možda i ne želi da reši. Ljudi, koji su prihvatili da odu iz fabrike uz isplatu otpremnina, uskraćeni su za mnogo novca. Čak su i tužili poslovodstvo, a posle su te tužbe povučene, jer im je rečeno da će im dugovanja biti isplaćena. Očigledno je da su radnici opet prevareni. Inicijativni odbor hteo je da predloži zaposlenima da u ponedeljak dođu na posao, poslovodstvo je dužno da nam da da radimo. Sve ovo do sada mora da padne u vodu. Ostaje samo da se dogovorimo da li ćemo opet kolektivno da tužimo fabriku i državu, ali o tome ćemo razgovarati kada bude poznat ishod razgovora u ministarstvu – najavljuje Đorđević.

Izvor: pravda.rs