U Zdravstvenom centru Sveti Luka obeleženi su Sveti vrači Kozma i Damjan


14. novembar 2011. DRUŠTVO – U Zdravstvenom centru Sveti Luka obeleženi su Sveti vrači Kozma i Damjan zaštitnici lekarske profesije.

Zaposleni Zdravstvenog centra Sveti Luka obeležili su danas esnafsku slavu lekara – svetitelje Kozmu i Damjana. Lekarska komora Srbije je 2007. godine i zvanično proglasila 14. novembar , odnosno Svete vrače svojom slavom.

Lekarska slava – Sveti vrači Kozma i Damjan obeležena je danas u brojnim zdravstvenim ustanovama. Na dela ova dva sveca i hrišćanska lekara podsetili su se i zaposleni u Zdravstvenom centru Sveti Luka i njihovi gosti. Nakon čitanja molitve i sečenja kolača, prisutnima se obratio — Sveštenička i lekarska služba po mnogo čemu su slične i svako se na svoj način stara o čoveku. Nikako se ne sme zaboraviti ljudska toplina prema onima koji traže pomoć. Sveti Kozma i Damjan su upravo bili takvi, lečili su, a da nikome nisu naplatili – rekao je prisutnima — Direktorka Zdravstvenog centra — poručila je Prema predanju, ovi svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći zauzvrat ništa “radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi”, pa su u narodu poznati kao sveti besrebrenici. Prema kanonu Srpske pravoslavne crkve, slava Sveti Kozma i Damjan, u narodu poznatija i kao Sveti vrači, slavi se dva puta godišnje, 14. jula, kada je umro Kozma, i 14. novembra, na dan smrti Damjanove. Kako je zapisao sveti vladika Nikolaj Velimirović, “sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć”.Zaštitnici sveti Kozma i Damjan su braća po telu i duhu , poreklom iz Azije, od majke hrišćanke i oca neznabošca. Pošto su rano ostali bez oca, majka je uložila veliki trud i vreme da ih vaspitava u hrišćanskom duhu. Pored toga učili su se raznim “lekarijama”, pa kako »badava primaše , tako i badava davaše«. Zbog toga su ih nazvali Besrebrnici ili Bezmitni, jer nisu uzimali novac dok su vidali bolesne i uz put širili hrišćanstvo. Rezultati njihovog lečenja bili su impresivni, začuđujući, često isceliteljski. Zbog toga su ih smatrali svecima Lekarska komora Srbije je 2007. godine i zvanično proglasila 14.novembar, odnosno Svete vrače svojom slavom.

Izvor: Televizija Smederevo