U jednom danu otkriveno osam slučajeva krađe struje


12. februar 2015. HRONIKA – Izvor: Agencija Beta – Preduzeće za distribuciju električne energije “Centar” kome pripadaju Smederevo, Požarevac i Kragujevac sa okolinom, samo u jednom danu, slanjem ekipa na teren, utvrdilo je potrošnju struje mimomernih uređaja u iznosu oko 1,3 miliona dinara, rečeno je danas Beti u tom preduzeću.

Otkriveno je osam slučajeva krađe i obračunato da je neovlašćeno potrošeno 94.402 kilovat-sati struje, zbog čega će uslediti krivične prijave nadležnom sudu.

Kontrolu 138 potrošača obavilo je 10 timova iz Smedereva, devet iz Požarevca i 10 iz Kragujevca.

Po rečima Bojana Radojevića iz kabineta direktora “Centra”, zbog veoma hladnog vremena bilo je skraćeno vreme kontrole na terenu pa je broj onih koji mimo mernih uređaja troše struju manji od očekivanog.

Rukovodstvo “Centra” odlučilo je da se u 2015. ozbiljno uhvati u koštac sa neovlašćenim korišćenjem električne energije jer godišnje, samovoljnim priključcima i krađom struje, potrošači Elektromoravu oštete najmanje koliko bi koštala nabavka 200 terenskih vozila.

“Centar” je najavio je da će ubuduće kontrole na terenu biti najmanje jednom sedmično. U 2014. godini kontrolisano je 1.276 potrošača i otkriveno 109 krađa, što je više od milion kilovata, odnosno oko 13 miliona dinara nenaplaćene struje.

Krađa električne energije je krivično delo, a potrošačima koji nelegalno troše struju po pravilu se demontira merno mesto i brišu se iz evidencije kupaca dok ponovo ne podnesu zahtev za priključenje koje se posebno tarifira.

Distributeri električne energije apeluju na građane da saznaja o krađi anonimno prijave pozvom na broj 0800 360 330.