Tribina „Poetika zemlje“ u Centru za kulturu Smederevo


25. oktobar 2016. KULTURA – „Poetika zemlje“ tema je tribine koja će se održati u sredu, 26. oktobra, sa početkom u 19 sati, u okviru naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo. Uz odgovarajući vizuelni materijal, afirmisani likovni umetnik i  predavač u oblasti likovnih umetnosti Đorđe Stanojević govoriće o shvatanju stvaralaštva i metodu umetničkog istraživanja koji dolaze do izražaja u njegovom radu. Program će upoznati zainteresovane sa osobenostima  stvaralačkog postupka  vođenog idejom učenja od prirode i nastajanja umetničkog dela kao nastajanja bića u prirodi, kao rađanja iz zemlje i egzistencijalne borbe rođenog. Tematizujući kroz svoju umetnost zemlju, „kao teritoriju, kao deo istorije, ali i energetski prostor“ Đorđe Stanojević se vraća pralikovnom, primarnom, elementarnom. Obrada teme programa neposredno je vezana za pitanje odnosa čoveka i prirode i za duhovni stav izgrađen u tom kontaktu, a stvaralaštvo Đorđa Stanojevića navodi na sagledavanje uloge autora ne kao onoga koji slika prirodu, već ko slika kao priroda.

Dela Đorđa Stanojevića izlagana su na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Stanojević je predavač na Akademiji SPC za umetnosti i konservaciju i na Akademiji lepih umetnosti i multimedija u Beogradu. Osnivač je i direktor projekta „Nature & art“. Bavi se teorijom umetnosti i kritikom. Dobitnik je „Aurorine“ nagrade na IV Jugoslovenskom bijenalu mladih umetnika 2000. godine i Nagrade za najbolji vizuelni identitet Srbije za 2007. godinu.

Ulaz na program koji će se održati u Koncertnoj dvorani je slobodan, a  moderator je Marko Cvetković, urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo.