Tribina o značaju životne sredine


09. novembar 2012. DRUŠTVO – “Jačanje vidljivosti Arhuske konvencije u Srbiji” naziv je tribine koja je danas održana u prostorijama Gradske uprave Smederevo u organizaciji EkoForuma.

Arhuska konvencija je, naime, sporazum o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i dostupnosti pravosuđa u pitanjima koja se odnose na životnu sredinu.

Srbija je Arhusku konvenciju ratifikovala 2009. godine.

Tribinu je otvorio dr Ivan Stevanović, član Gradskog veća zadužen za resor zaštite životne sredine i to prilikom rekao: „Naš grad je u grupi gradova koji su obuhvaćeni ovim programom koji podržava OEBS. U Smederevu su prošle godine održana tri okrugla stola za učenike srednjih škola, predstavnicima mesnih zajednica moravskih sela i sa predstavnicima nevladinih organizacija.“

EkoForum, uz podršku OEBS-a, nastoji da građanima, predstavnicima lokalne samouprave, članovima lokalnih ekoloških udruženja, novinarima lokalnih medija i predstavnicima biznis sektora približi Arhusku konvenciju i objasni sprovođenje koncepta održivog razvoja, njegovo ostvarenje i prepreke u Srbiji, kao i značaj sprovođenja zelene ekonomije.

Prezentaciju u Smederevu održali su Tina Janjatović, savetnica u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Milanka Dimitrijević, sudija Višeg prekršajnog suda u Kragujevcu, Srđan Matović, predsednik Upravnog odbora udruženja „Arhus centar“ Kragujevac i Darinka Radojević, savetnica generalnog direktora Instituta „Kirilo Savić“.

Izvor: smederevo.org.rs