Sutra počinje treći Teatar u tvrđavi


05. jul 2016. KULTURA – Treći pozorišni festival  „Teatar u tvrđavi“ biće otvoren sutra, 6. jula u 21 sat, u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Festival će otvoriti predsednik Organizacionog odbora festivala Radoslav Pavlović, dramski pisac i savetnik za kulturu predsednika Republike Srbije.

Prva predstava koja će se igrati pred publikom „Teatra u tvrđavi“, na letnjoj sceni u Malom gradu, na dan otvaranja, je predstava „Čovek je čovek“ (epizoda 2) u izvođenju Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, a u režiji Anđelke Nikolić. Predstava tematizuje sudbinu čoveka u okolnostima obeleženim imperijalnim i kolonijalnim pretenzijama i delovanjima, i suočava sa pitanjima mehanizama moći i čovekove potlačenosti. Kako će ukazati sama rediteljka u svom osvrtu na predstavu, skrećući pažnju na aktuelnost Brehta koji se bavio u svojim radovima vezom između pojmova kapitalizma i fašizma, „potvrđuje se teza da je čovek kao pojedinac nemoćan, a da je masa ta koja pravi moć.“

Pod sloganom „Dobro došli u pozorište“, festival će se održavati do 11. jula.

Kao „porodični dan“ u programskoj ponudi trećeg „Teatra u tvrđavi“ označen je 7. jul,  kada će se igrati predstava „Magareće godine“  po delu Branka Ćopića, u izvođenju Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda.

Pozorište „Boško Buha“ gostuje u Smederevu i narednog dana, 8. jula sa predstavom „Iza kulisa“ prema delu Majkla Frejna.

Predstava „Julije Cezar , prema jednom od najznačajnijih komada u istoriji dramske literature,  klasika Vilijema Šekspira, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor, Grad Teatra Budva i Centra za kulturu Svilajnac, na repertoaru „Teatra u tvrđavi“ je 9. jula.

Šabačko pozorište na ovogodišnjem festivalu nastupiće 10. jula sa predstavom „Kafanica, sudnica, ludnica“ po delu Brane Crnčevića.

Poslednje festivalsko veče, 11. jula, biće u znaku predstave „Valjevska bolnica“ rađene u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice.

Početak  svake od predstava je u 21 sat, osim „Valjevske bolnice“ čije će izvođenje početi u 20 sati.

Sve predstave su u konkurenciji za nagradu za NAJBOLjU PREDSTAVU FESTIVALA po oceni stručnog žirija. Dobitniku se dodeljuje statueta sa likom despota Đurđa Brankovića. Osim te nagrade, na „Teatru u tvrđavi“ dodeljuju se još i nagrada MLADA NADA  po oceni stručnog žirija (dobitniku pripada statueta sa likom Mare Branković) i nagrada za NAJBOLjE GLUMAČKO OSTVARENjE po oceni publike (dobitniku se dodeljuje statueta Tvrđave).

U stručnom žiriju  trećeg „Teatra u tvrđavi“ biće dramska umetnica Nina Janković, dramski umetnik Miodrag Radonjić i profesor na FILUM u Kragujevcu Dragana Dimić.

Po završetku festivala, 12. jula, biće proglašeni dobitnici priznanja.

Cena ulaznice za svaku festivalsku predstavu je 200 dinara, a komplet ulaznica za šest predstava u prodaji je po ceni od 1000 dinara.

Pokrovitelj festivala je grad Smederevo, a realizuje ga Centar za kulturu Smederevo.