Suđenje za nelegalne penzije po izmenjenoj optužnici


05. novembar 2011. HRONIKA – Izvor: Beta – Suđenje pravnici Gorici Petković, referentu u smederevskoj filijali Republičkog fonda penzijsko invalidskog osiguranja (PIO) osumnjičenoj za omogućavanje nelegalnih invalidskih penzija juče je ponovo počelo pred sudom u Smederevu po izmenjenoj optužnici.

Po promenjenoj optužnici Gorica Petković se tereti za zloupotrebu službenog položaja, što je znatno blaža optužba, rekao je agenciji Beta jedan od branilaca prvookrivljene Radislav Maravić.

On je dodao da je po prvoj optužnici zaprećena kazna do 12 godina zatvora, dok je po novoj najstroža kazna osam godina. Po prvoj optužnici tužilac je teretio Petkovićku za 24 krivična dela – 11 primanja mita pomaganjem i podstrekavanjem, tri falsifikovanja službene isprave, dva dela davanja mita i osam
zloupotreba službenog položaja.

Tadašnje okružno javno tužilaštvo u Smederevu posle šestomesečne istrage podiglo je 22. septembra 2005. optužnicu zbog raznih krivičnih dela protiv 32 osobe koje optužba tereti da su omogućile osiguranicima nezaslužene invalidske penzije.

Prvooptužena pravnica filijale PIO fonda Gorica Petković posle osmomesečnog pritvora je puštena, ali je suđenje počelo 2005. u odsustvu provooptužene jer je, prema tumačenju suda, bila nedosutupna i za njom je bila raspisana poternica.

Branioci Gorice Petković tada su nudili sudu kuću okrivljene vrednu oko 500.000 evra da bi se branila sa slobode ali sud, u dva navrata, tu ponudu nije prihvatio.

Petković se u decembru 2010. prijavila policiji.

Na današnjoj glavnoj raspravi branioci su se podelili posle pitanja predsednika sudijskog veća, sudije Dragoslava Milanovića, da li im je potrebno vreme da prouče promenjenu optužnicu koja je nekima danas dostavljena.

Pojedini branioci su rekli da im je potrebno najviše sat pre suđenja da prouče optužnicu, neki su smatrali da je za to potreban vikend, bilo je i predloga da se glavna rasprava odloži za ponedeljak dok je prvookrivljena Gorica Petković istrajala u nameri da odmah da izjavu po izmenjenoj optužnici.

Petković je u svemu ostala pri ranijoj odbrani, osim u izjavi koju je dala u pretkrivičnom postupku u policiji.

Odmah su se izjasnili da ostaju pri ranijoj odbrani i okrivljeni Svetlana Ivković, Slavica Lekić i Veselin Gmitrović. Tada je optuženo po četvoro lekara iz Smedereva i Majdanpeka, deset iz Beograda i po jedan iz Zaječara, Čajetine, Grocke i Zemuna.

Osim lekara po raznim osnovama optuženi su Goran Pećić iz Laznice, zatim Milisav Minić, Nevenka Rebac, Slavica Jakupi iz Majdanpeka, potom Verica Stanković iz Ćuprije i Smederevci Radoš Gole, Božidar Mirković, Radovan Manić, Slavica Radulović, Dragić Milovanović, Svetlana Ivković i Ljupko Ilić.