Studiranje na daljinu


26. septembar 2013. DRUŠTVO – Gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović, organizovala je prijem za predstavnike Alfa univerziteta, čiji je promoter potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije i istaknuti košarkaš, Dejan Tomašević. U ulozi domaćina bio je i član Gradskog veća zadužen za sport, Nenad Maksić.

„Dobrodošli u Grad Smederevo. Pozdravljam vas sa željom da uspostavimo dobru saradnju. Grad Smederevo je grad sporta i jedna ovakva tribina i angažovanje vašeg Univerziteta u Smederevu, u smislu obrazovanja mladih i sve što je vezano za zdrav život, Grad Smederevo podržava. Posebno zadovoljstvo predstavlja prisustvo naše košarkaške legende, Dejana Tomaševića, koga deca prepoznaju kao sportskog simbola”, rekla je gradonačelnica.

Ona je podsetila da su se ovakav vid i promocija sporta u Gradu Smederevu i ranije dešavali, kada su dolazili Divac, Topić, Peruničić, Bubka i upoznala goste sa činjenicom da se sportom u Smederevu bavi oko 12.000 mladih i dodala da su značajna ulaganja u sport, ne samo subvencije nego i tekuća ulaganja.

„Za koji dan će početi da se radi atletska staza. Vrednost investicije je oko 50 miliona dinara, od čega je donacija 25 miliona, koliko će uložiti i Grad”, istakla je gradonačelnica i podsetila da je pre nekoliko godina otvorena sportska hala, u kojoj su igrane utakmice u okviru Univerzijade, a ove sezone će Mega Vizura, kao domaćin, igrati utakmice Jadranske lige.

Član Gradskog veća, Nenad Maksić je rekao da, kao bivši reprezentativac i bivši vrhunski sportista, do skoro aktivan bez obzira na godine, ima ličnu i životnu filozofiju.

„Pored sporta, veoma je važno obrazovanje. Drago mi je što je ovde Tomašević, kao bivši vrhunski sportista u ulozi promotera i nadam se da ćemo, kao što je gradonačelnica rekla, dobiti što više dece u sportu i obrazovanih kadrova u sportu”, naglasio je Maksić.

Predstavnici Fakulteta za menadžment u sportu, u okviru Alfa univerziteta zahvalili su se na toplim rečima i dobrodošlici i naglasili da Alfa univerzitet, jedan od prvih univerziteta koji je uveo studiranje na daljinu, u svom sastavu ima 8 fakulteta, više od 20 studijskih programa, više od 20.000 diplomiranih studenata, među kojima je i Dejan Tomašević.

Danas smo u Smederevu zato što smo hteli da tribine o sportu i drugim temama dislociramo iz Beograda u unutrašnjost, u cilju ravnomerne regionalizacije, a prvi grad koji obilazimo je Smederevo. Narednih dana su u planu i Niš i Jagodina, Kruševac, Kragujevac, ali prvo je Smederevo. Mislimo da brend ove države i našeg univerziteta, poput Dejana Tomaševića, ima šta da kaže mladima i takvi ljudi su putokaz kako treba mladi da razmišljaju o svom obrazovanju. Naravno, ovo je i promocija našeg Univerziteta, koji je prisutan u Smederevu već nekoliko meseci, rekao je pored ostalog zamenik predsednika Saveta Alfa univerziteta, Vladan Babić.

„Kao neko ko je ispred KSS zadužen za sistem takmičenja i radeći analize, shvatili smo da više od 50 odsto dece, po završetku srednje škole, prestaju sa aktivnim bavljenjem sportom. Upravo iz razloga što odlaze na fakultet, uglavnom u Beograd, gde nema dovoljno klubova za sve njih, mi ostajemo bez velikog broja aktivnih košarkaša i to je veliki problem. Mislim da upravo sa ovim stvarima koje radi Alfa univerzitet, kao što je studiranje na daljinu, omogućavamo deci da ostanu u svojim mestima, bez odlaska u Beograd. Mislim da je to zaista veliki kvalitet i da treba da zadržimo decu u svojim sredinama, gde će dati puni doprinos sebi i lokalnoj zajednici”, rekao je proslavljeni košarkaš i potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije, Dejan Tomašević.

Potom su razmenjeni pokloni, a gradonačelnici je uručen i košarkaški dres sa njenim prezimenom.

Nakon prijema, u Skupštinskoj sali održana je tribina pod nazivom „Obrazovanje, sport i duhovnost”, kojoj je prisustvovao veliki broj mladih ljudi, potencijalnih akademskih građana.

Izvor: Smederevo.org.rs