Streljaštvo: Smederevke vicešampionke Srbije


17. mart 2014. SPORT – Posle juniorske i seniorska ekipa Streljačke družine Smederevo, u sastavu Ana Alentijev, Ana Todorović i Jasmina Grgić, sa ukupnim rezultatom od 1107 krugova, osvojila je drugo mesto ekipno, drugog takmičarskog dana, na Prvenstvu Srbije u Ivanjici, A (međunarodni) program. Ekipa Streljačkog kluba „Crvena zvezda“ pobedila je sa ukupnim rezultatom od 1126 krugova, a treće mesto sa 1104 kruga osvojila je ekipa Streljačkog kluba „Bor 030“, za koji puca dvostruka evropska prvakinja Bobana Veličković. Prošle godine naše juniorke su bile sedme na državnom prvenstvu. Ekipa beogradske „Crvene zvezde“, u kojoj pucaju svetska prvakinja Zorana Arunović i strelac milenijuma Jasna Šekarić, godinama dominira na pobedničkom postolju u ovoj disciplini!

Jasmina Grgić (26 godina), strelac Smedereva, koja se u finale plasirala kao peta iz osnovnog dela sa 371 krugom, posle 12-og hica finalnog gađanja, bila je na prvom mestu sa 2,3 kruga više od, prve na svetskoj rang listi u ovoj disciplini, Zorane Arunović. Grgićeva je 13-im hicem ubila zabrinjavajućih 8,5, a Arunovićeva 10,5. 10,5 je u 14-om hicu pogodila i Grgićeva, a onda je Arunovićeva pucala 8,2. Posle te serije Grgićeva je imala je 2,6 krugova više od Arunovićeve. Međutim, 15-im i 16-im hicem ubila je 9,8 i 9,0, a Arunović 10,5 i 10,6 i njena prednost se smanjila na samo 0,3 kruga. U sledećoj seriji 17-im hicem pogodila je 9,5 a Arunović 10,7. Arunović je zatim, imala slabiji 18-ti hitac 8,4, a ni Grgić nije bila mnogo bolja 8,6 i Arunovićeva je, posle tog 18-og hica, prvi put, od početka finala, bila na prvom mestu, sa 0,7 krugova više od Grgićeve. U finalu finala 19-im hicem Grgić je ubila sjajnih 10,8 a Arunović 10,4 i dalje je za 0,3 kruga bila bolja od bivše klupske koleginice. U poslednjem 20-om hicu Arunovićeva je ponovo ubila 10,4 a Grgićeva 9,0 i tako je Zorana Arunović odbranila titulu prvakinje Srbije, a Jasmina Grgić postala nova vicešampionka Srbije u njenoj povratničkoj sezoni i u novom klubu. Zorana Arunović je i pre finala bila prva sa fantastičnih 390 krugova, tri kruga manje od državnog rekorda Jasne Šekarić, starog 22 godine!

Ana Alentijev (18 godina) koja je prošle godine bila peta u finalu, posle osnovnog dela sa rezultatom od 367 krugova, nije uspela da se plasira među osam najboljih. Ostala je na, možda i najnepoželjnijem, devetom mestu, jer od kad se puca po novim pravilima, da svi finalisti kreću od nule, i prvi i osmi, pre finala, imaju iste šanse da osvoje titulu. Finale je vredelo 371 krug. Najmlađa, Ana Todorović (15 godina) ponovo je, kao i prethodnog dana otpucala dobar meč. Prvog dana je oborila lični rekord za 11 krugova, a onda je drugog dana pucala na nivou tog novog ličnog rekorda – 363 kruga. Pet poslednjih hitaca, u poslednjoj seriji, bili su joj 10-9-10-10-10!

Tako je bilans trofeja sa ovog Prvenstva za SD „Smederevo“ upotpunjen sa po još jednom vicešampionskom titulom pištoljem u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji u seniorskoj kategoriji. Da podsetimo, juniorke su bile druge prvog takmičarskog dana, kao i Ana Alentijev u pojedinačnoj konkurenciji. Prošle godine za SD „Smederevo“ bronzanu medalju pojedinačno je osvojila Ana Alentijev u svojoj, juniorskoj konkurenciji, a ekipna bronza je izmakla za 4 kruga. U seniorskoj kategoriji ekipno je naša ekipa bila sedma. Od 2012. godine, kada se klub preselio u novo strelište, ovo je jedna od dve najuspešnije sezone. Te 2012-te SD „Smederevo“ je bila druga ekipno u juniorskoj kategoriji, a grkinja Ana Korakaki, aktuelna juniorska evropska prvakinja, kao članica smederevske streljačke družine, postala je juniorska šampionka Srbije. U seniorskoj konkurenciji ponovo drugo mesto ekipno, iza „Crvene zvezde“, a Ana Korakaki osvojila je bronzu u seniorskom finalu.

Prvenstvo Srbije u streljaštvu ove godine organizovali su Streljačka družina „Boško Petrović“ iz Ivanjice i Streljački savez Srbije.

Ovim takmičenjem završena je vazdušna sezona u A programu, a narednih nekoliko nedelja, na strelištu u Smederevu održaće se takmičenja u B i C programu. Najpre, u nedelju 23. marta, Finale Kupa i Lige Streljačkog saveza Srbije, u B programu (kadeti i kadetkinje serijskom puškom, mlađi juniori i mlađe juniorke standardnom vazdušnom puškom i standardnim vazdušnim pištoljem). U finale mlađih juniorki pištoljem plasirala se naša Ana Todorović.