Streljaštvo: Prvenstvo Srbije


11. april 2014. SPORT – Vikend pred nama na smederevskom strelištu okupiće najbolje strelce Srbije u razvojnom (B) i nacionalnom (C) programu.

Prijavljen je rekordan broj od 560 strelaca iz 58 klubova (41 grad).

Prvog dana takmičenja na Prvenstvu Srbije, u subotu 12. aprila, na vatrenu liniju će izaći kadeti i kadetkinje serijskom vazdušnom puškom i mlađi juniori i mlađe juniorke standardnom vazdušnom puškom i pištoljem. Streljačka družina „Smederevo“ nastupiće sa 15 strelaca u kategorijama kadeta i kadetkinja, mlađih juniora i mlađih juniorki puškom i pištoljem. Drugi smederevski klub „Heroj Srba“ ima ekipu kadetkinja. Prošle godine na državnom prvenstvu najbolji plasman smederevskih strelaca u konkurenciji kadeta ostvario je Petar Adamović, osvajanjem četvrtog mesta. Kandidat za visok plasman ove godine je i Veljko Ilić, koji je u ovoj sezoni osvojio srebrnu medalju na Prvenstvu Centralne Srbije u konkurenciji juniora i bronzanu medalju na Republičkom školskom prvenstvu u konkurenciji kadeta. SD „Smederevo“ ima i ekipu kadetkinja koje su prošlog petka pobedile na Republičkom školskom prvenstvu, pojačanu za Aleksandru Vujasin, koja je osvojila bronzu na Prvenstvu centralne Srbije u konkurenciji kadetkinja. Standardnim vazdušnim pištoljem pucaće Ana Todorović, četvrta sa Prvenstva Srbije u međunarodnom (A) programu.

Drugog dana takmičenja, u nedelju 13. aprila, na vatrenu liniju će juniori, juniorke, seniori i seniorke serijskom vazdušnom puškom. SD „Smederevo“ nastupiće sa 20 strelaca u svim kategorijama, a SK „Heroj Srba“ ima jednog juniora u pojedinačnoj konkurenciji i ekipu seniora. Najbolja smederevska takmičarka u disciplini serijska vazdušna puška Jelena Jakovljević, brani bronzu u seniorskoj konkurenciji sa prošlogodišnjeg prvenstva. Kandidat za visok plasman u kategoriji seniora je Novica Petrović, jedan od najstarijih strelaca na takmičenju i najtrofejniji smederevski strelac, reprezentativac SFRJ i osvajač više od 100 medalja na prvenstvima u SFRJ, SRJ, SCG i Srbiji. Novica Petrović i danas drži nekoliko državnih rekorda.

Postignuti rezultati na regionalnom prvenstvu pre dve nedelje i državnom školskom prvenstvu prošlog petka, i domaći teren daju nadu za uspešan nastup smederevskih strelaca ove godine na državnom prvenstvu.

Svečano otvaranje Prvenstva je u subotu 12. aprila u 10 časova. Učesnicima Prvenstva obratiće se Siniša Mašović, predsednik Streljačkog saveza Srbije i Smedereva.

Organizatori takmičenja su Streljačka družina „Smederevo“ i Streljački savez Srbije.