Streljaštvo: Finale Evropske lige mladih u Smederevu


01. septembar 2014. SPORT – Finale Evropske lige mladih, jednog od najprestižnijih takmičenja mladih strelaca vazdušnim oružjem, prvi put će biti održano u Srbiji. Posle prošlogodišnjeg kvalifikacionog turnira grupe „Istok“ koje je uspešno organizovala, Streljačka družina „Smederevo“ zadobila je poverenje Evropske streljačke konferencije da ove godine organizuje finalni turnir. Pre Smedereva, 2009. godine, kvalifikacioni turnir grupe „Istok“ kome pripada naša zemlja, organizovan je u Beogradu u Sportskom centru „Kovilovo“.
Evropska liga mladih vazdušnom puškom i pištoljem osnovala je 2008. godine Evropska streljačka konfederacija, sa ciljem da pomogne razvoj mladih strelaca Evrope i pruži im šansu da steknu iskustvo na međunarodnim takmičenjima, posebno u pripremnom periodu za Olimpijske igre mladih. Na finalu Lige mladih Evrope učestvuje 16 timova, po 8 puškom i pištoljem. Tri reprezentacije imaju timove sa oba oružja: Švedska, Rusija i Srbija, kao zemlja domaćin. Samo puškom nastupaju: Austrija, Finska, Mađarska, Norveška i Hrvatska, a pištoljem: Češka, Švajcarska, Letonija, Poljska i Ukrajina. Pravo učešća su stekli kroz kvalifikacione turnire po regionima Evrope u kojima se takmiče: „Zapad“, „Sever“ i „Istok“. Po dve prvoplasirane ekipe se kvalifikuju za finale, a direktno u finale se plasiraju po dve prvoplasirane ekipe sa prošlogodišnjeg finalnog turnira, kao i timovi zemlje domaćina. Prošle godine na finalu u Laškom (Slovenija) to su bile ekipe puškom Rusije i Mađarske, a pištoljem Ukrajine i Češke. Strelci nastupaju u mešovitim timovima od po 3 člana, starosti od 14 do 18 godina.

– Finale Lige mladih Evrope, predstavlja jedno od najvažnijih međunarodnih streljačkih takmičenja koje će se održati u 2014. godini i na kome će se početkom oktobra u Smederevu takmičiti oko 80 strelaca iz 14 zemalja. To su strelci koji predstavljaju buduću elitu evropskog i svetskog streljaštva, zbog čega ovom takmičenju Evropska streljačka konfederacija pridaje veliki značaj, kaže prvi čovek Streljačkog saveza Srbije Siniša Mašović, koji je i predsednik Streljačkog saveza Smedereva i istoimene streljačke družine i dodaje:

– Zbog toga dobijanje organizacije ovakvog takmičenja predstavlja veliko priznanje Streljačkom savezu Srbije i posebno Streljačkoj družini „Smederevo“ i Streljačkom savezu Smederevo kojima je poverena neposredna organizacija ovog zahtevnog takmičenja. Ovo nije slučajno, već je posledica odlične organizacije Kvalifikacija lige mladih Evrope prošle godine u Smederevu na novom vazdušnom strelištu u Sportskoj hali Smederevo, na koje mogu da budu ponosni svi građani Smedereva i koje je trenutno najbolje vazdušno strelište u Srbiji.

O tome koliko je samo takmičenje značajno i koliko ono znači za sam grad Smederevo, gospodin Mašović ističe i najavljene zvanice iz Evropske streljačke konfederacije.
– Na finalnom takmičenju očekujemo posetu Smederevu od strane gospodina Vladimira Lisina, predsednika Evropske streljačke konfederacije, koji je ujedno i predsednik Streljačkog saveza Rusije, podpredsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta i jedan od najbogatijih privrednika Rusije, a koji inače posluje u oblasti crne metalurgije. Očekujemo na odgovarajućem nivou posetu iz našeg Ministarstva za omladinu i sport i Olimpijskog komiteta Srbije. Sve će ovo predstavljati priliku za dobru promociju Smedereva kao lokalne zajednice i imati pozitivne ekonomske i druge efekte, pošto će oko 100 ljudi iz raznih krajeva Evrope nekoliko dana boraviti u Smederevu i imati priliku da se upozna sa gradom i njegovim kulturno istorijskim spomenicima, naglašava gospodin Mašović.

Finale Evropske lige mladih počinje 3. oktobra kada će se obaviti tehnički sastanak na kome će se žrebom odrediti takmičarski parovi, po sistemu svako sa svakim. Bodovaće se pobeda takmičara protiv rivala i pobednička selekcija će moći da ima skor 3:0 ili 2:1. Svi će gađati sa svakim dvokružno, i na kraju će se napraviti tabela na osnovu pobeda i poena i odrediti učesnici finala. Po dva drugoplasirana tima u obe grupe takmiče se u finalnom meču za bronzu, a pobednici grupa za zlato i srebro. Finalni mečevi pucaju se u nedelju 6. oktobra. Puca se uz muziku i poželjno je glasno navijanje publike kako bi se mladi strelci ohrabrili!

Pobedničke ekipe dobijaju prelazni pehar Evropske streljačke konfederacije na godinu dana. Organizacioni komitet dodeliće pehare u trajno vlasništvo. Tri najbolja tima dobijaju medalje ESK, a svi ostali učesnici finala medalje organizacionog komiteta. Tri najbolja tima dobiće i specijalne nagrade.