Streljaštvo: Cvijićeva odbranila titulu, Tadićeva nova vicešampionka


25. april 2015. SPORT – Na ovogodišnjem državnom školskom prvenstvu u streljaštvu ekipa OŠ „Dr Jovan Cvijić“ odbranila je prošlogodišnju titulu, a učenica ove škole Natalija Tasić osvojila je vicešampionsku u pojedinačnoj konkurenciji. Na postolje su se popele i njihove starije drugarice, učenice Gimnazije, kao treće u ekipnoj konkurenciji.

Ženska ekipa Osnovne škole „Dr Jovan Cvijić“ (Natalija Tasić, Iva Jovanović i Jovana Lazić) sa ukupnim rezultatom od 520 krugova, ponovo je, drugu godinu zaredom, najbolja ekipa na Državnom školskom prvenstvu u streljaštvu, koje se već treću godinu održava na strelištu u Sportskoj hali Smederevo. Drugo mesto pripalo je OŠ „Svetozar Marković“ iz Kragujevca, a treće OŠ „Miroslav Mika Antić“ iz Pančeva sa 517 krugova, s tim što su Kragujevčanke imale bolju drugu seriju od Pančevki. Nastupilo je ukupno 19 škola. Natalija Tasić je sa 185 krugova osvojila prvu, srebrnu medalju na školskom takmičenju. Bolja od nje bila je Marija Zavišić iz OŠ „Đura Jakšić“ iz Beograda sa 188 krugova, dok je bronzano odličje osvojila Anastasija Mudrinić iz OŠ „Petar Kočić“ iz Inđije sa 184 kruga i boljom drugom serijom od Marije Belčić iz OŠ „3. oktobar“ iz Bora. Jovana Lazić je sa 168 krugova bila 23-ća, a Iva Jovanović sa 167 krugova bila je 27-ma. Nastupilo je ukupno 72 takmičarke.

Muška ekipa Osnovne škole „Dositej Obradović“ (Miloš Nikolić, Luka Jevtić i Mihajlo Ivković) sa rezultatom od 495 krugova bila je deveta u konkurenciji 22 škole. Trijumfovala je OŠ „Petar Kočić“ iz Inđije sa 525 krugova, druga je bila OŠ „17. oktobar“ iz Jagodine sa 522 kruga, a treća OŠ „Miroslav Mika Antić“ iz Pančeva sa 520 krugova, koliko je imala i četvrtoplasirana OŠ „Milan Rakić“ sa Novog Beograda, ali slabijim zbirom u drugoj seriji. U pojedinačnoj konkurenciji, pobednik gradskog takmičenja Uroš Ćorović, iz OŠ „Dimitrije Davidović“, sa ličnim rekordom od 179 krugova pojedinačno je bio odličan osmi. Miloš Nikolić je sa 172 kruga bio 16-ti, Luka Jevtić sa 169 krugova bio je 25-ti, a Mihajlo Ivković sa 154 kruga bio je 50-ti u konkurenciji 78 osnovaca. Najbolji strelac ove škole, Nemanja Adamović, nije mogao da pomogne svojoj ekipi da ostvari bolji plasman, zbog povrede.

Ekipa srednjoškolki Gimnazije (Danica Denić, Jelena Rajković i Aleksandra Vujasin) osvojila je treće mesto u konkurenciji srednjih škola, sa ukupnim rezultatom od 780 krugova. Pobedila je Ekonomsko-ugostiteljska škola „Slobodan Minić“ iz Aranđelovca sa 805 krugova, a druga je bila Gimnazija „Branko Radičević“ iz Stare Pazove sa 784 kruga. Lane je Gimnazija bila druga. Ukupno je nastupilo 18 ekipa. U pojedinačnoj konkurenciji najbolja smederevska takmičarka u pojedinačnoj konkurenciji bila je Danica Denić na 17-om mestu sa 264 kruga. Jelena Rajković je bila 24-ta sa 260 krugova, a Aleksandra Vujasin 28-ma sa 260 krugova, u konkurenciji 67 takmičarki. Ekipa srednjoškolaca iz Tehničke škole, u kojoj su nastupili Pavle Marković, Filip Sitaš i Petar Adamović, sa 736 krugova bila je sedma. Pobedila je ekipa Tehničke škole iz Stare Pazove sa 794 kruga, druga je bila Tehnička škola „Mileta Nikolić“ iz Aranđelovca sa 788 krugova, a sa 784 kruga na trećem mestu je bila Tehnička škola iz Vranja. Ukupno je nastupilo 20 ekipa. Najbolji plasman pojedinačno ostvario je pobednik gradskog takmičenja Filip Sitaš sa 260 krugova na 20-om mestu. Pavle Marković je sa 239 krugova bio 43-ći, a Petar Adamović sa 237 krugova 45-ti. Pobednik Državnog prvenstva je Miloš Krstić iz Tehničke škole iz Zrenjanina sa 277 krugova i boljom poslednjom serijom od Đorđa Jovčevića iz Mašinske škole iz Pančeva. Mario Domonji iz Tehničke škole iz Stare Pazove sa krugom manje osvojio je bronanu medalju. Ukupno je nastupilo 73 učenika.

Muzička škola „Kosta Manojlović“ u Smederevu nije učestvovala u takmičarskom programu, ali su njihove učenice nastupile na svečanom otvaranju otpevavši državnu himnu „Bože pravde“. Učesnike, profesore i ugledne goste pozdravio je Slobodan Čičanović, savetnik u Savezu za školski sport Srbije, a veliku učeničku smotru otvorio je Siniša Mašović, predsednik Streljačkog saveza Srbije i Smedereva i Streljačke družine „Smederevo“, istakavši još jednom značaj ovakvih takmičenja za streljaštvo koje je naš najstariji i najtrofejniji olimpijski sport.

Promoter takmičenja bio je reprezentativac Srbije Dimitrije Grgić, strelac pištoljem Streljačkog kluba „Akademac“ iz Beograda, koji je nedavno u Koreji osvojio olimpijsku vizu za Rio 2016-te. On je poželeo sreću mladim takmičarima, podsetivši na uspehe koje je u niihovim godinama i sam ostvarivao na ovom takmičenju. On je takođe, uručivao pehare, medalje i diplome sa sestrom Jasminom Grgić, reprezentativkom koja je član Streljačke družine „Smederevo“, Zoricom Mijatović iz Saveza za školski sport i olimpijsko vaspitanje Smedereva i Bobanom Marinkovićem, sekretarom SD „Smederevo“.

Organizatori takmičenja, koje je održano 21. aprila, bili su Savez za školski sport i olimpijsko vaspitanje Srbije i gradska organizacija ovog saveza u Smederevu.

Pokrovitelji takmičenja su Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Na fotografiji su reprezentativci Srbije Jasmina i Dimitrije Grgić sa pobedničkom ekipom OŠ “Dr Jovan Cvijić” i nastavnicom Anđelom Mihajlović