Streljaštvo: Bez trofeja u Beogradu


17. decembar 2014. SPORT – Najbolji rezultat na dvodnevnom, 39. Međunarodnom prvenstvu u streljaštvu, održanom u Sportskoj dvorani „Impuls“ na Novom Beogradu, od smederevskih takmičarki ostvarila je Jasmina Grgić pištoljem, plasiravši se na šesto mesto, drugog dana takmičenja kada su strelci nastupali u apsolutnoj kategoriji za „Gran pri Beograda“. Ona se sa odličnim rezultatom od 383 kruga plasirala kao peta u finale i pored Zorane Arunović (SK „Crvena zvezda“) bila je jedina domaća takmičarka u finalu ovog prestižnog međunarodnog turnira kod nas. Finale je vredelo 380 krugova, a Arunovićeva je sa svetski vrednih 386 krugova bila prva pre finala, koje je završila osvajanjem „srebrnog pobednika“. Grgićevu je iz borbe za medalju izbacio jedan slab hitac, onaj baksuzni trinaesti. Ušla je u cajtnot, vreme je isticalo i morala je da opali hitac koji je na kraju vredeo slabih 8.6. Iako je sledeći hitac bio odličnih 10.1, nije uspela da se spasi ispadanja, jer je za 0.3 kruga pretekla je mađarska reprezentativka Zofia Čonka, koja je na kraju bila četvrta. Prvo mesto i „zlatnog pobednika“ osvojila je ruskinja Vitalina Batsaraškina, koja je prvog dana na „Trofeju Beograda“ bila treća, a treće mesto i „bronzanog pobednika“ osvojila je bugarka Antoaneta Boneva. Prvog dana, Grgićeva je sa 374 kruga bila 17-ta i nije uspela da se plasira u finale koje je vredelo 378 krugova. Sa 389 krugova, 4 manje od svetskog rekorda, Zorana Arunović je bila prva pre finala i u finalu potvrdila da je najbolja. Drugo mesto osvojila je ukrajinka Oksana Kaminska. Od srpskih strelaca u finalu su gađale još i Brankica Zarić (SK „Valter pistols“ Kikinda) i Bobana Veličković (SK „Bor 030“). Zarićeva je bila peta (pre finala četvrta sa 382 kruga), a Veličkovićeva šesta (pre finala peta sa 381 krugom). Vredan pomena je rezultat od 390 krugova bugarke Marie Grozdeve, koja kao i naša Jasna Šekarić ima pet olimpijskih medalja. Sa tim rezultatom je pre finala bila prva, ali na kraju je morala da se zadovolji onim najnepopularnijim, četvrtim mestom.

Ana Alentijev koja sa Internacionalnog prvenstva Beograda ima zlatnu medalju 2011. i srebro 2013. godine u juniorskoj konkurenciji, prvog dana je bila 7-ma juniorka i 26-ta seniorka sa 368 krugova, a Ana Todorović je bila 22-ga juniorka i 45-ta seniorka sa 347 krugova. Todorovićeva je istim rezultatom sledećeg dana zauzela isto mesto u plasmanu, a Alentijeva je sa 374 kruga bila 20-ta. Juniorke nisu gađale finale i najbolji rezltat od 379 krugova doneo je zlatnu medalju ruskoj reprezentativki Vitalini Batsariškinovoj. Srebrnu medalju sa 378 krugova osvojila je takođe ruskinja Margarita Lomova (obe su učestvovale na finalu Lige mladih Evrope u Smederevu ove godine), a treće sa 376 krugova bugarska takmičarka Miroslava Minčeva.

Na ovogodišnjem, 39. Internacionalnom prvenstvu u streljaštvu, učestvovalo je 276 strelaca puškom i pištoljem iz 15 zemalja, a organizator je Streljački savez Beograda, uz pomoć Sekretarijata za sport i omladinu Beograda. Ukupno, u dva dana, srpski strelci osvojili su 16 trofeja: četiri zlatna, sedam srebrnih i pet bronzanih.

U subotu 20. decembra na strelištu u Smederevu, održaće se treće, poslednje kolo Kupa Streljačkog saveza Srbije i ujedno poslednje takmičenje u ovoj godini za strelce koji se takmiče u A programu. Posle tri kola Kupa po 8 najboljih strelaca u svim kategorijama plasiraće se u finale koje će se održati naredne godine u februaru. Titulu sa Kupa Srbije brane pojedinačno Jasmina Grgić i ekipa pištoljem.

Pored pištoljašica, prvi put će nastupiti Petar Adamović, koji od ove sezone puca pištoljem, a pre toga dve godine se takmičio puškom. Puškom će nastupiti i juniorke Danica Denić i Aleksandra Vujasin, a vatreno krštenje u međunarodnom programu imaće i Veljko Ilić, ovogodišnji prvak Srbije serijskom vazdušnom puškom.