Stradanje kulturno-istorijskog nasleđa u Velikom ratu


27. septmebar 2017. KULTURA – Izvor: Danas – Viši kustos Muzeja u Smederevu mr Snežana Cvetković u sredu, 27. septembra govoriće na temu „Stradanje kulturno-istorijskog nasleđa Smedereva u Velikom ratu“, prenosi Podunavlje.info.

U fokusu izlaganja, koje će pratiti bogat vizuelni materijal sa brojnim, do sada široj javnosti nepoznatim fotografijama iz ratom razorenog Smedereva, biće najvažniji spomenici ili spomeničke celine Smedereva, poput: Smederevske tvrđave, Sabornog hrama Svetog Georgija, Hotela „Laf“, Vile dinastije Obrenović i Smederevskog parka na Dunavu.

„Smederevski kej je bio u ono vreme jedno vrlo malo, ali otmeno šetalište, na kome je vladao strogi bon-tin, te je naročito nedeljom od 11 do 12 i od 5 do 7 časova, bio leti stecište otmenog sveta i mogao da se uzme kao neka šema lepog ponašanja. Šetalište je bilo u jednoj aleji divljih kestenova, ispod kojih su mladići i devojke išli u „špacir“, tj. flertovali, šetajući se. Sa jedne i sa druge strane su bile klupe sa nogama od gvozdenog liva. Između šetališta i Dunava je bio lepo uređen park, pun ruža. Tačno prema tom šetalištu je bio čuveni hotel „Lav“, pred kojim je svake večeri svirala muzika, a nedeljom i praznikom je muzika počinjala već u 5“, napisao je Milan Jovanović Stojimirović u knjizi Mitrovdanska bitka kod Smedereva i druge uspomene iz 1914. godine.

Predavanje organizuje Udruženje potomaka ratnika 1912-1918. Smederevo.