SPS opet uz naprednjake


19. novembar 2016. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Novi zamenik predsednika Skupštine grada Smedereva je Branče Stojanović iz SPS, čime su socijalisti ponovo ušli u vladajuću koaliciju sa naprednjacima, a posle njegovog izbora usvojene su i izmene Statuta, pa će Gradsko veće umesto devet ubuduće imati 11 članova.

– Ovo je neophodno zbog povećanja posla, odnosno novih investicija i projekata, a ne da bi “namirili” članove nove stranke u vlasti – objasnila je gradonačelnica Jasna Avramović. – Ni imenovanje Stojanovića nije politička odluka jer se radi o čoveku sa iskustvom u vođenju Skupštine. Svako ko zna da radi ima svoje mesto, tim pre što SNS ne određuje kadrove samo iz svojih redova… Inače, ovo proširenje ne donosi i posebne troškove jer smo još 2013. smanjili nadoknade članovima na 25.000, a za vreme vlasti demokrata iznosile su čak 45.000 dinara.

Inače, Skupština je počela raspravom zbog čega je učenicima Gimnazije onemogućeno da prisustvuju sednici. Članovi filozofske i sociološke sekcije, te polaznici nastave građanskog vaspitanja trebalo je da budu gosti zasedanja, a zahtev je predsedniku Skupštine uputio njihov profesor Nebojša Jovanović.

– Predsednik mi je rekao da je u redu, a dan kasnije školi poslao pismo u kome je naveo da nisu ispunjeni formalno-pravni uslovi: da nisam naveo naziv nastavne jedinice koja se obrađuje, te da zahtev nisu svojeručno potpisali učenici i direktor škole – kaže Jovanović, ujedno i šef odborničke grupe pod nazivom “Dosta je bilo”.

Navodno, predsednik Skupštine obećao je da đaci svakoga dana mogu da ga posete, a šef odbornika DSS-Dveri i bivši direktor Gimnazije Milutin Vučković ocenio je da se radi o nečuvenom potezu.

Posle svega, gimnazijalci su uputili zahtev da budu gosti Narodne skupštine Republike Srbije.