Sneg i hladnoća koče proizvodnju


05. februar. 2012- PRIVREDA – U Železari Smederevo proizvodnja se nesmetano odvija i pored otežanih vremenskih uslova, a putevi, prilazi i pešačke staze se redovno čiste i održavaju, kazala je za Tanjug portparol Odnosa s javnošću u Zzelezari Smederevo Dušanka Ranković.
Za razliku od Železere u Smederevu, velika hladnoća i obilne snežne padavine ove sedmice su ometale normalnu proizvodnju u nekim vitalnim energetskim i rudarskim objektima u Srbiji, a u Nišu neki preduzetnici najavljuju, zbog velikog nevremena, mogućnost da iduće nedelje privremeno obustava rad u svojim pogonima.
Direktor Rudarskog basena Kolubara Nebojša Ćeran izjavio je Tanjugu da to preduzeće poslednjih dana radi u teškim uslovima, zbog hladnoće i snežnih padavina koje su izazvale smanjenje transporta uglja za termoelektrane sa 100.000 tona na oko 70.000 tona na dan.
Direktor Ćeran je poručio da i pored toga očekuje da snabdevanje ugljem bude nesmetano, iako je hladnoća izazvala usporenje radnih procesa u Kolubari.
Ćeran je istakao da Elektroprivreda Srbije (EPS), u čijem je sastavu Rudarski basen Kolubara, funkcioniše maksimalnim kapacitetom, rekao je on.
“Zaposleni u Kolubari rade u ekstremno teškim uslovima, na jutarnjim temperaturama od oko minus 20 stepeni Celzijusa, ali uprkos tome do sada nismo imali većih zastoja,” istakao je Ćeran i izrazio uverenje da će rudari, inženjeri i menadžment Kolubare učiniti sve da ne dođe do zastoja.
Vremenske nepogode za sada nisu, međutim, bitnije uticale na rad termoenergetskih kapaciteta u Kostolcu, a iz Elektroprivrede Srbije (EPS) upozoravaju da je potrošnja struje ekstremno visoka i da su preduzete mere za redovno snabdevanje građana.
“TE KO” Kostolac je u saopštenju dostavljenom Tanjug navela da je stanje u proizvodnji električne energije u Kostolcu redovno uz preduzete posebne mere za rad u teškim vremenskim uslovima, kao i da kostolačke termoelektrane rade maksimalnim kapacitetom i elektroprivredi isporučuju dnevno 21 milion kilovat sati električne energije.
Prema direktoru Direkcije za proizvodnju termoenergije u “TE-KO” Kostolac Zlatku Zakošeku, radi se u veoma odgovornom režimu sa podignutim nivoom mobilnosti svih službi.
Direktor Zakošek je istakao na deponijama blizu 500.000 tona uglja, dovoljno za potrebe rada blokova u Kostolcu i Drmnu.
Poslovodstvo Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB) uvažilo je preporuke Vlade Srbije i od subote smanjilo proizvodnju čime će uštedeti elektirčnu energiju za 30 odsto.
Zaustavljen je rad pet bagera, izvozni sistem Jame i neki manji potrošači, a priprema se i zastoj sistema za transport jalovine.
Time će biti ušteđeno od 16 do 60 megavati megavata na sat (MW/h) angažovane snage, ili 1.440 MW/h dnevno, koliko se potroši u basenima u Boru i Majdanpeku.
Generalni direktor RTB Bor, Blagoje Spaskovski istakao je da je time smanjen rizik od potpunog raspada elektroenergetskog sistema u RTB, a istovremeno omogućeno građanima da struju koriste za grejanje, posebno bolnicama i medicinskim centrima.
“Redukcija će trajati dok temperature budu ovako niske, iako će to za posledicu imati manju proizvodnju raskrivke. Ali, potrudićemo se da u narednom periodu nadoknadimo taj gubitak”, naglasio je generalni direktor Spaskovski na konferenciji za novinare.
Konferenciji za novinare prisustvovali su i predstavnici opštine Bor koji su istakli da za sada nema potrebe za uvođenje vanrednog stanja, jer sve službe odlično funkcionišu.
Jedino će možda privremeno bez napajanja ostati klizališta, ski lift na Crnom vrhu i bazen, a razmišlja se i o redukciji javne rasvete u pojedinim ulicama.
Sneg, koji je na severu zemlje počeo da pada u petak, za sada nije bitnije uticao na industrijsku proizvodnju u Subotici.
Preduzeća i fabrike su poslednjeg radnog dana u nedelji radile normalno, a kakva će biti situacija sutra zavisiće, pre svega, od količine padavina.
Ista je situacija i u industrijskoj zoni u Subotici, gde su nalaze magacini nekoliko vele-trgovina, ali i proizvodni pogoni međunarodnih kompanija Simens, Dunkenmotoren i Norma group.
Sneg se na prilaznim putevima, ali i u samoj zoni čisti permanentno, kako bi bio obezbeđen prolaz kamiona pa tako i transport robe.
Snabdevanje subotičkih prodavnica osnovnim prehrambenim artiklima je redovno, ali u slučaju manjih radnji u manje prometnim ulicama u značajnoj meri otežano i usporeno.
Predsednik Unije poslodavaca u Nišu Zoran Stojković rekao je da tokom ove sedmice nije bilo prekida u radu preduzeća, ali da su firme radile sa smanjenim kapacitetima.
“Svako se u ovom periodu loših vremenskih prilika i otežanog dolaska radnika na posao snalazi prema svojim mogućnostima”, kazao je Stojković Tanjugu.
Stojković je potvrdio da su pojedini poslodavci i menandzmenti najavili da
naredne sedmice neće raditi ili da će zbog tehnološkog procesa proizvodnju svesti na nužni minimum.
Stojković je rekao da za sada nema preciznijih podataka o gubitku privrede zbog rada sa smanjenim kapacitetima, kao i da cvhe ti podaci biti poznati kasnije.
Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić je rekao za Tanjug da je građevinska operativa, koja je angžovana u izgradnji Koridora 10 i Koridora 11, povučena sa gradilišta kako bi pomogla u čišćenju snega na glavnim putnim pracima u Srbiji.
“Ima dovoljno soli i mehanizacije i ljudstva. Sve ekipe preduzeća za puteve koje su bile angažovane na izgradnji autoputa na koridorima 10 i 11 sada čiste sneg, što će narednih nekoliko dana biti prioritet”, istakao je ministar Mrkonjić.
Predsednik Regionalne privredne komore Novi Sad Dragan Lukač rekao je Tanjugu da su sneg i niske temperature u mnogim firmama, ne samo u pokrajinskom glavnom gradu, koje već duže posluju u uslovima svetske ekonomske krize i uz mnoge druge probleme, znatno otežali isporuku gotovih proizvoda i nabavku sirovina.
Taj zastoj će najverovatnije prouzrokovati određene štete, a kolike će one biti za sada se ne može proceniti, napomenuo je Lukač dodavši da će konkretniji podaci o posledicama snežnog nevremena biti prikupljeni u toku iduće sedmice.
U smederevskom “Želvozu”, zbog otežanih vremenskih uslova, preventivno je urađena preraspodela radnog vremena.
“Radna snaga je svedena na minimum da bi se održao proceš proizvodnje”, rekao je Tanjugu predsednik Samostalnog sindikata u Fabrici železničkih vozila “Želvoz u restrukturiranju” Slavoljub Trifunović.
U Kragujevcu je zbog loših vremenskih uslova odložena poljoprivredna manifestacije “Šumadijske zimske igre”, kao tradicionalno takmičenje u streljaštvu za kadete “Kup Zastava oružje”.
U preduzeću “Energetika” je uvedeno vanredno stanje što znači da zaposleni, pre svega muškarci, rade neprestano kako ne bi bilo dovedeno u pitanje grejanje toplotnom energijom oko 18.000 potrošača u Kragujevcu.
U najvećem valjevskom preduzeću – holdingu “Krušik”, koji zapošljava oko 1.500 radnika, proizvodnja se uz manje teškoće odvija normalno, izjavio je Tanjugu direktor te korporacije, diplomirani inžinjer Jovan Davidović.
Ukoliko dođe do najavljenih većih padavina i zahlađenja bićemo prinuđeni da u nekim pogonima privremeno obustavimo proizvodnju o čemu ćemo odluku doneti početkom naredne sedmice, kazao je Davidović.
Za sada se, uz manje teškoće, proizvodnja normalno obavlja i u fabrici rashladnih uređaja “Gorenje”, fabrici čarapa “Vali” i drugim privrednim društvima.

Izvor: dnevnik.rs