Smotra etnološkog filma


23. januar 2017. KULTURA – Izvor: Danas – Smotra etnološkog filma biće održana od ponedeljka, 23. januara do četvrtka, 26. januara u Muzeju u Smederevu. Projekcije su od 18 časova, a ulaz je slobodan.

Smotra etnološkog filma organizuje se u saradnji sa Etnografskim muzejom iz Beograda koji je organizator Međunarodnog festivala etnološkog filma već 25 godina. Osnovni koncept ovog festivala jeste sinergija filmske umetnosti i etnološke/antropološke nauke u dokumentovanju, zaštiti i promovisanju kulturnog nasleđa.

U okviru Smotre etnološkog filma u Muzeju u Smederevu, tokom tri večeri, biće prikazano sedam filmova – četiri domaća i tri filma strane produkcije.

U ponedeljak su na programu tri filma, od kojih je prvi Baba Stanijina crkva – Srbija, 16 min; godina: 1998; reditelj: Miroslav Vojinović; scenarista: Suzana Antić, etnolog Narodnog muzeja u Zaječaru; kamerman: Milan Marković; producent: Studio Crony, Beograd Film govori o vizijama Stanije Popović koje su uticale na njen život i dovele do gradnje crkve.

Sledi Drugaričenje – Srbija, 14 min; godina: 2004; reditelj i scenarista: Danica Đokić, etnolog Narodnog muzeja u Požarevcu; kamerman: Dragan Starčević; producent: Narodni muzej Požarevac i Radio televizija Zaječar. U filmu je prikazan ritual duhovnog sklapanja i obnavljanja drugarstva u selu Drmnu u stiškoj ravnici.

Poslednji film prve večeri je Šunu će doći (nagrada Grand Prix XXIV Festivala) – Trajanje: 42 min; godina: 2011; reditelj: Salavat Juzejev; scenarista: Salavat Juzejev i Marina Galatskaja; kamerman: Salavat Juzejev; montaža: Rustem Galijev; producent: Marina Galatskaja

Film govori o bogatoj tradiciji turske nacionalne manjine u Rusiji u oblasti Altaja, u Centralnoj Aziji. Svakodnevni život, umetnost, istorija i sveukupno bogata kultura čvrsto su povezani sa prirodom Altaja.

Program u sredu otvoriće Naši šetači – pet antropoloških priča iz Srbije: Raskovnik – Sveti gral među biljkama – Srbija, 23 min; godina: 2016; reditelj: Olivera Pančić; producent: RTS; Antropolog: Marko Stojanović; scenarista: Olivera Pančić; kamerman: Vasko Vasović; montaža: Davor Bosankić. Film prikazuje narative o biljci raskovniku, koja po verovanju lokalnog stanovništva postoji isključivo u Istočnoj Srbiji.

Program se nastavlja filmom Poslednja valjarica u Solotuši – Srbija, 26 min; godina: 1990; reditelj: Radoslav Ognjenović; scenarista: Nedeljko Ješić; kamerman: Milovan Urošević; montaža: Milina Mitrović; producent: TV Beograd. U filmu su prikazane tradicionalne tehnike izrade suknenog platna.

Filmsku smotru u sredu zatvoriće Hleb i vino – Od polja do stola – Portugalija, 17 min; godina: 2013; reditelj i kamerman: Fernando Paulino; producent: Renata Barboza. Film govori o društvenim običajima i kulturi ishrane u seoskoj zajednici u dolini Kambre na severu Portugalije.

Dobitnik je specijalnog priznanja žirija XXIV Međunarodnog festivala etnološkog filma za promociju nematerijalne baštine.

Poslednjeg dana biće prikazan film Koreni u srcu – Nemačka, 75 min; godina: 2015; reditelj i scenarista: Džejms Kameron; kamerman: Tanasis Tatavlalis; montaža: Mario Buči; producent: Gummo Productions. Film prati putovanje muzičara Džimija Treša kroz Jugoistočnu Evropu i njegovo iskustvo sa praksom tradicionalnih oblika lečenja, bajanja, proricanja. Pored Grčke, Bugarske, Poljske, Mađarske, muzičar je na svom putovanju posetio i Srbiju.

Smotra etnološkog filma biće priređena i za učenike smederevskih škola, pa su planirane i dve prepodnevne projekcije, koje će se održati u seoskim školama u Kolarima i u Lugavčini, 23. januara, a za učenike svih gradskih škola 25. januara u Muzeju u Smederevu.

Piše: Dejan Đorić