Smederevski strelci se pripremaju za finale Kupa


15. februar 2013. SPORT – Dok još uvek traje neizvesnost u vezi sa odlaskom najboljih srpskih strelaca na Evropski šampionat u Dansku, Streljački klub „Smederevo“ vrši poslednje pripreme pred Finale Kupa Streljačkog saveza Srbije u gađanju vazdušnim oružjem u disciplinama A programa na 10 metara.

Takmičenje će biti održano po kalendaru Streljačkog saveza Srbije u subotu i nedelju 16. i 17. februara 2013. godine na našem vazdušnom strelištu koje se nalazi u sklopu Dvorane Smederevo. Prema rasporedu takmičenja juniorske kategorije nastupaju u subotu, a seniorske kategorije u nedelju.

Najbolji srpski strelci prvi put na domaćem takmičenju pucaće po novim ISSF (International Sport Shooting Federation) pravilima, koja se bitno razlikuju od ranijih. Najveća izmena je svakako to što se sada i osnovni rezultat kod puške puca na decimale, a finale, u koje se plasira prvih osam, puca se od nule. Kod pištolja osnovni rezultat se i dalje puca na cele krugove. Ovakvim sistemom takmičenja povećava se neizvesnost i čini ga uzbudljivijim i dinamičnijim, a samim tim i atraktivnijim za publiku.
Za Streljačku družinu „Smederevo“ u finale se plasirala najbolja smederevska pištoljašica Ana Alentijev. U juniorskoj konkurenciji Ana će u finalu startovati sa prvog mesta, dok će u seniorskoj konkurenciji startovati sa odlične pete pozicije.

Od ove sezone organizuje se takmičenje i u ekipnoj konkurenciji u seniorskim kategorijama. Nastupa najboljih osam ekipa u svakoj disciplini, koje su se kvalifikovale kroz tri kola Kupa. Smederevke pištoljem (Ana Alentijev, Ana Lajčak i Aleksandra Lekić) ekipno se nalaze na četvrtom mestu sa 12 poena, a ispred njih su ekipe Kikinde, „Alekse Dejovića“ i neprikosnovane „Crvene zvezde“ na prvom mestu.

Sledeće u nizu planiranih takmičenja na našem strelištu u ovoj sezoni je Reginalno prvenstvo A program, koje će biti održano u subotu 23. februara 2013.

U slučaju da se situacija u vezi sa odlaskom naše reprezentacije na Prvenstvo Evrope promeni u toku iduće nedelje i dozvoli nastup naših strelaca na evropskom šampionatu, pripreme reprezentacije će najverovatnije biti organizovane posle finala Kupa SSS – od 17. do 22. februara takođe na našem strelištu, kako je i prvobitno bilo planirano.

Podsećamo vas da je smederevsko strelište otvoreno svakoga dana i da radi i Škola streljaštva koja je besplatna za učenike osnovih škola.