Smederevski strelci petostruki vicešampioni Srbije


11. maj 2015. SPORT – Čak pet drugih mesta osvojili su strelci „Smedereva“ na Prvenstvu Srbije serijskom vazdušnom puškom (B i C program) koje je održano proteklog vikenda u staroj sportskoj hali u Kraljevu. Novica Petrović, jedan od najtrofejnijih i najstarijih strelaca na turniru izgubio je zlatnu medalju na poslednju seriju od 45 godina mlađeg Đorđa Rančića iz pirotskog „Lukanjca“. I ekipa seniora je bila druga, kao i seniorke, juniorke i pionirke.

Takmičarski vikend iza nas u vitrine Streljačke družine „Smederevo“ doneo je još pet vicešampionskih titula sa proteklog Prvenstva Srbije serijskom vazdušnom puškom (B i C program) u kategorijama Pioniri/Pionirke, Juniori/Juniorke i Seniori/Seniorke.

Prvog takmičarsko dana nastupali su najmlađi, pioniri i pionirke. Od ukupno četiri četvrta mesta „Smederevo“ je uzelo polovinu, oba u pojedinačnoj konkurenciji. Najpre je u konkurenciji 121 pionira, Veljku Iliću, prošlogodišnjem prvaku Srbije, bronzana medalja izmakla za krug. Bolji od njega ove godine bili su Marko Ivanović iz Streljačkog kluba „Čika Mata“ iz Kragujevca sa 183 kruga, Luka Stanković iz Streljačkog kluba „Novi Beograd Ušće“ i novi šampion Srbije Đorđe Savić iz Streljačkog kluba „Oko sokolovo“ iz Kosjerića sa 187 krugova. I ostali pioniri Smedereva zabeležili su dobre rezultate: 37. Ivan David 172, 42. Luka Jevtić 171, 46. Uroš Ćorović 170, 73. Dušan Bojić 163, 101. Ivo Barjaktarević 155 i Nemanja Živojinović, van konkurencije 170 krugova. Ekipno, pioniri (Ilić, David i Ćorović) bili su peti sa 524 kruga. Najbolju ekipu ove godine ima kragujevački „Čika Mata“ sa ukupno 540 krugova, drugi su pioniri Streljačke družine „Dragan Jevtić Škepo“ iz Gornjeg Milanovca sa 532 kruga, treći Streljački klub „Mladost“ iz Inđije sa sa 531 krugom, četvrti „Novi Beograd Ušće“ sa 525 krugova itd. Ukupno je nastupilo 24 ekipe.
A kod pionirki četvrto mesto zauzela je državna vicešampionka sa školskog prvenstva Natalija Tasić sa 184 kruga. Pobedila je Anastasija Mudrinić iz inđijske „Mladosti“ sa fenomenalnih 191 krug. Druga je bila Marija Zavišić iz Kluba streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda sa 188 krugova, a treća Marija Belčić iz Streljačkog kluba „Metalac“ iz Bora sa 187 krugova. Ostale pionirke „Smedereva“ imale su odlične nastupe i mnoge od njih zabeležile lične rekorde na najznačajnijem takmičenju u ovoj kategoriji: 10. Iva Jovanović 179, 25. Jovana Lazić 171, 31. Nataša Đokić 168, 37. Tijana Dimitrijević 167, 48. Anja Vasiljević 163, 53. Snežana Jovanović 162, 66. Vera Petronijević 153, i Nevena Đorđević van konkurencije 170 krugova. Ukupno je nastupilo 78 pionirki. Ekipno su državne školske prvakinje (Tasić, I. Jovanović i Lazić) bile druge sa ukupnim rezultatom od 534 kruga. Bolje od njih bile su pionirke SK „Mladost“ iz Inđije sa 542 kruga, a treće mesto zauzele su pionirke SK „D. J. Škepo“ iz Gornjeg Milanovca sa 529 krugova. Nastupilo je ukupno 15 ekipa.

U konkurenciji juniora „Smederevo“ nije imalo predstavnike, ali je imao drugi smederevski klub „Heroj Srba“. Njihov strelac Filip Sitaš, treći sa ovogodišnjeg Prvenstva Centralne Srbije“, sa 353 kruga bio je 14-ti u konkurenciji 37 juniora. Najbolji junior je Đorđe Rančić iz Streljačkog kluba „Milorad Mančić“ Lukanjac iz Pirota sa 373 kruga, a srebro i bronza pripali su strelcima „Mladosti“ Dušanu Vukmiroviću sa 372 kruga i Vukašinu Bojiću sa 371 krugom. U konkurenciji 11 ekipa najbolji su juniori SK „M. M. Lukanjac“ iz Pirota sa 1108 krugova, dva kruga manje imali su juniori „Mladosti“, a treće mesto osvojila je ekipa Streljačke družine „Pančevo 1813“.

Jelena Jakovljević, nije uspela da odbrani prošlogodišnju titulu u konkurenciji juniorki. Bila je je tek 11-ta sa 361 krugom. Nova juniorska prvakinja Srbije je Anđela Šaponjić iz Streljačkog kluba „Voć“ iz Ćuprije sa 374 krugova. Sa krugom manje srebrnu medalju osvojila je Isidora Stojanović iz „Pančeva“, a bronzu prošlogodišnja vicešampionka Maja Latić iz Pirota sa 369 krugova. Najbolji pojedinačni plasman je zabeležila Danica Denić koja je bila peta sa 364 kruga i boljom poslednjom serijom Jelene Rajković na šestom mestu. Za Streljački klub „Heroj Srba“ u kategoriji juniorki debitovala je Aleksandra Čelik koja je sa 327 krugova bila 37-ma u konkurenciji 43 juniorke. Naše juniorke (Denić, Rajković i Jakovljević) nisu uspele da obrane ni ekipnu šampionsku titulu. Ove godine su vicešampionke sa ukupnim rezultatom od 1089 krugova. Sa pet krugova više najbolje juniorke ove godine ima pirotski „Lukanjac“, dok su na trećem mestu juniorke Streljačkog kluba „Aranđelovac“ sa 1062 kruga.
Višestruki prvak Srbije u različitim disciplinama Novica Petrović, jedan od najstarijih strelaca na takmičenju i najtrofejniji smederevski strelac, reprezentativac SFRJ i osvajač više od 100 medalja na prvenstvima u SFRJ, SRJ, SCG i Srbiji nije uspeo da svojoj bogatoj kolekciji titula prvaka pridoda još jednu u kategoriji seniora serijskom vazdušnom puškom. Izgubio je zlato na poslednjoj seriji. Petrovića, koji se streljaštvom bavi 45 godina, pobedio je 45 godina mlađi piroćanac Đorđe Rančić, koji je prethodno uzeo titulu i u juniorskoj konkurenciji. Bronzanu medalju sa 377 krugova osvojio je Darko Viner iz Streljačke družine „Stražilovo“ iz Sremskih Karlovaca. Novica Popović je imao bolju poslednju seriju od klupskog kolege Borivoja Provčina, pa su sa po 367 krugova zauzeli 18-to i 19-mesto. Nikola Simić je sa 359 krugova bio je 35-ti u konkurenciji 76 seniora, a van konkurencije nastupio je još Miloš Lazić. Ekipno naši seniori (Petrović, Provčin, Simić) domogli su se još jedne vicešampionske titule sa ukupnim rezultatom od 1104 kruga. Sa krugom manje na trećem mestu su završili strelci Streljačkog kluba „Kiniknda“, a dupla kruna je pripala pirotskom „Lukanjcu“ sa 1117 krugova. Seniore „Heroj Srbe“ bili su 13-ti sa 1048 krugova u konkurenciji 21 ekipe, a pojedinačno najbolje se plasirao Goran Nikolčević sa 357 krugova na 38-om mestu, Dejan Adamović je bio 43-ći sa 354 kruga, a Aleksandar Stevanović sa 337 krugova bio je 64-ti.
Seniorke Smedereva uspele su da odbrane prošlogodišnju ekipnu vicešampionsku titulu sa ukupnih 1083 kruga. Tri kruga manje od „Smedereva“ na trećem emstu imala je ekipa Streljačkog kluba „Palilula“ iz Beograda, a pobedila je, kao i u konkurenciji juniorki, ekipa SK „M. M. Lukanjac“ iz Pirota sa ukupnim rezultatom od 1108 krugova. Najbolji plasman pojedinačno ponovo je zabeležila Danica Denić na 11-om mestu sa 364 kruga, Jelena Jakovljević bila je 14-ta sa 360 krugova, a Jelena Rajković 17-ta sa 359 krugova. Pojedinačno su nastupile još i Marija Aničić i Jelena Tasić, koje su sa 354 i 353 kruga, plasirale na 21-vo i 22-go mesto u konkurenciji 40 seniorki.
Prvenstvo Srbije u nacionalnom programu održano je proteklog vikenda u staroj sportskoj hali u Kraljevu, u organizaciji Streljačkog saveza Kraljevo.