Smederevski strelci osvojili četiri medalje


03. april 2016. SPORT – Ponovo su smederevski mladi strelci briljirali! Ove subote na Prvenstvu Srbije u B programu (kadetske i mlađejuniorske kategorije) u Smederevu osvojili su četiri medalje. Od toga dve zlatne i po jednu srebrnu i bronzanu. Najbolji pojedinac ponovo je bio Veljko Ilić, potvrdivši da je najbolji kadet u Srbiji, dok je u kategoriji mlađih juniora izgubio zlatnu medalju za samo 0,3 kruga. Ilić je jedini strelac u Srbiji koji je u sezoni vazdušnog oružja uspeo da uzme medalje u svim kategorijima u kojima je nastupio. Petar Adamović, član juniorske reperezentacije Srbije pištoljem, osvojio je bronzanu medalju u kategoriji mlađih juniora, a ekipa kadetkinja „Smedereva“ je državni prvak puškom.

Smederevski najmlađi strelci završili su jednu od najuspešnijih sezona u međunarodnom programu u istoriji streljačke družine sa četiri medalje na Prvenstvu Srbije u B programu (kadetske i mlađejuniorske kategorije), koje je održano u Smederevu ove subote. Od toga dve su zlatne i po jedna srebrna i bronzana. Tri su osvojene puškom, jedna pištoljem.
Svakako da je najzaslužniji pojedinac za ove uspehe Veljko Ilić, koji pripada uzrasnoj kategoriji kadeta i jedini je strelac u Srbiji koji je uspeo da u sezoni vazdušnog oružja osvoji medalje u svim kategorijama u kojima je nastupio. Uloga favorita međutim, nosi veliku odgovornost i otežava put do osvajanja najsajnijeg odličja. Ilić je najpre sa rezultatom od 614,3 bio najbolji kadet i plasirao se kao prvi u finale mlađih juniora puškom. Tamo mu je zlatna medalja izmakla za samo 0,3 kruga. Pobedio je Marko Ivanović iz kragujevačkog kluba „Čika Mata“. Bronzanu medalju osvojio je Đorđe Rančić iz Streljačkog kluba „Milorad Mančić Lukanjac“ iz Pirota.

Veljko Ilić u sezoni vazdušnim oružjem ove godine osvojio je: bronzanu medalju u kategoriji juniora i srebrnu u kategoriji seniora na Finalu Kupa Streljačkog saveza Srbije, a zatim zlato u kategoriji juniora i bronzu u kategoriji seniora na Prvenstvu Srbije, oba takmičenja su iz A programa (juniorske i seniorske kategorije). Na Finalu Kupa SSS uzeo je duplu krunu, u obe kategorije u kojima je nastupio: kao kadet i kao mlađi junior, a zatim zlato u kategoriji kadeta i srebro u kategoriji mlađih juniora na Prvenstvu Srbije, oba takmičenja su iz B programa (kadetske i mlađejuniorske kategorije).

I juniorski reprezentativac Srbije pištoljem Petar Adamović popeo se na pobedničko postolje kao treći pištoljem u kategoriji mlađih juniora. Zlatnu medalju osvojio je Stefan Popaživanov iz Streljačkog kluba „Kikinda“, a srebrnu Vukašin Lazić iz Streljačkog kluba „Kolubara“ iz Lazarevca. Pre finala Adamović je bio prvi sa odličnih 556 krugova.
Pravi podvig napravile su kadetkinje „Smedereva“ puškom osvajanjem prvog mesta puškom. Natalija Tasić, Iva Jovanović i Jovana Lazić, sa ukupnim rezultatom od 1192,6 krugova, bile su bolje od ekipe iz SK „Niš 1881“ 1186,3 i trećeplasirane ekipe SK „M. M. Lukanjac“ iz pirota 1186,3 (odlučila bolja poslednja serija). U kategoriji mlađih juniorki ekipno su bile šeste. Najbolje plasirana pojedinačno je Natalija Tasić, na 8. mestu u kategoriji kadetkinja, sa odličnih 405,8 krugova. Sa istim rezultatom bila je 14. u kategoriji mlađih juniorki.

Rezultati i plasman ostalih strelaca „Smedereva: Iva Jovanović – 397,8 (14. kadetkinja/21. ml. juniorka), Jovana Lazić – 389 krugova (23. kadetkinja/35. ml. junirka). Snežana Jovanović je najbolje plasirana domaća kadetkinja i mlađa juniorka pištoljem sa 346 krugova (4. kadetkinja/11. ml. juniorka). Ana Todorović – 337 krugova (16. ml. juniorka), Tijana Dimitrijević – 325 (10. kadetkinja/21. ml. juniorka), Anja Vasiljević – 262 kruga (20 kadetkinja/32. ml. juniorka). Pištoljem je još nastupio i Miloš Nikolić – 502 kruga (10. kadet/ 19. ml. junior). Puškom Nemanja Adamović – 564,8 (30. kadet/37. ml. junior), Nemanja Živojinović – 560,6 (33. kadet/40 ml. junior). Ekipno puškom su četvrti u kategoriji kadeta i sedmi u kategoriji mlađih juniora. Pištoljem kadetkinje su bile pete, a mlađe juniorke šeste.

Sledeće nedelje na vazdušnom strelištu u Sportskoj hali „Smederevo“ održaće se šesto kolo serijskom vazdušnom puškom treće Smederevske lige u streljaštvu za učenike osnovnih škola i osme lige za odrasle.

Autor fotografija je: Vladimir Gogić